Erhvervsmanden Peter Zobel døde med sin sygdom – og ikke af sin sygdom. Og han nød livet til det sidste, fortalte familiens præst i kirken.

I fem år havde erhvervsmanden Peter Zobel lidt af lungesygdommen KOL. Men selv om sygdommen tærede på den kendte hofjægermester, så var han alligevel ved godt mod til det sidste.

Det fortalte Zobel-familiens præst Kathrine Lilleør under bisættelsen af Peter Zobel i Sankt Pauls kirke i Indre København fredag eftermiddag.

Peter Zobel var kendt som en passioneret jæger og var i årevis nær jagtkammerat med prins Henrik.

På sit gods Bækkeskov på Sydsjælland, hvor Zobel nød sit otium, gik han gerne både på tur og jagt med sin hund. Kun to dage før sin død, nåede den 81-årige Zobel en sidste jagt, da han var ude at dublere ænder (skyde to ænder i to skud uden at tage bøssen ned fra skulderen, red.), fortalte Kathrine Lilleør.

»Det var noget, der skete ofte tilbage i tiden, da du kunne trække vejret. Men i de seneste år er det ikke sket. Det skete i fredags, fordi han havde det så godt, at han kunne holde på geværet så længe,« fortalte præsten.

Både prinsesse Benedikte, kronprins Frederik, prins Henrik og grevinde Alxandra mødte op til Peter Zobels bisættelse. Her ses prinsesse Benedikte med Henriette Zobel.
Både prinsesse Benedikte, kronprins Frederik, prins Henrik og grevinde Alxandra mødte op til Peter Zobels bisættelse. Her ses prinsesse Benedikte med Henriette Zobel. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Lilleør var en nær ven af familien Zobel, og i sin tale fortalte hun også, hvor hård en sygdom KOL kan være. Sygdommen er kendt for at give åndenød og i de svære tilfælde kan det føles som at skulle trække vejret gennem et sugerør.

»Det var en frygtelig sygdom. En angstpræget sygdom. Kol giver én kvælningsfornemmelser, en begrundet rædsel for at blive kvalt,« fortalte Lilleør i kirken.

Selv om sygdommen ikke var rar for Peter Zobel, så var der dog også lyspunkter. Noget tid efter at være blevet diagnosticeret fik han det bedre:

» .. han fik så mange kræfter midt i, at han selvfølgelig stadig var syg, de senere år, og hans selskabelighed kom i nogen grad tilbage med en frimodighed og et mod på det.«, sagde Lilleør og fortsatte:

»For som hans søster sagde, var balkortet så fyldt i perioder, at der ikke var to damer i Nordsjælland, der kunne løfte en kop te uden at Peter løftede med,« fortalte præsten.

Henritte Zobel og prins Henrik på vej ud fra kirken.
Henritte Zobel og prins Henrik på vej ud fra kirken. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Og måske var det også nærmest symbolsk, at Peter Zobel ikke blot nåede at få en sidste jagttur, men også en sidste tur i selskabslivet. Dagen inden sin død var han til 60 års fødselsdag.

En del af lørdag aften tilbragte han på sit gods sammen med sin søn, Alexander Zobel.

Peter Zobels ekskone Henriette Zobel, der er mor til Alexander Zobel og hans lillebror Nicolai Zobel, har tidligere fortalt til BT, at Peter Zobel sov stille ind på sit gods søndag morgen – og at hans død kom som en overraskelse.

I kirken benævnte Kathrine Lilleør også erhversmandens død som fredelig.

»Peter, der altså døde så fredeligt i sin seng. Lige pludselig  - og med en død, som han end ikke havde turdet håbe på. Midt i livet. Ikke død af en sygdom. Men med en sygdom,« forklarede Lilleør.

Peter Zobel døde i en alder af 81 år.
Peter Zobel døde i en alder af 81 år. Foto: Betina Garcia
Vis mere

Peter Zobel var især kendt for sin tid som direktør for forsikringsselskabet Codan – en post, som både hans far og farfar havde bestredet før ham. Zobel havde gennem livet nære relationer til kongehuset

Både prins Henrik, kronprins Frederik og prinsesse Benedikte deltog i hans bisættelse. Det samme gjorde vennerne Christian Kjær og Fritz Schur.

Zobel efterlader sig fem børn og to ekskoner.