Efter at DR droppede radiojulekalenderen 'Jul i republikken', har Radio24syv valgt at bringe noget af materialet alligevel.

Det får nu DR til at lange ud efter radiostationen, skriver Politiken.

'Vi kan konstatere, at Radio24syv har spillet flere afsnit af DR’s ’Jul i republikken’ i deres sendeflade. Det synes vi grundlæggende ikke er i orden, og vi håber, at Radio24syv fremadrettet vil respektere, at det er et ophavsretligt beskyttet materiale,' skriver Martin Bekker Bauer fra DR Kommunikation i en mail til avisen.

Julekalenderen blev skrottet den 30. november - altså dagen før premieren - fordi den ifølge DRs ledelse ikke var af god nok kvalitet. Spekulationer og to interne e-mails, som TV 2 har fået fingre i, sår dog tvivl om den begrundelse. Spørgsmålet er nemlig, om DR i virkeligheden lå under for et politisk pres, idet der var to prominente venstrefløjspersonligheder med i den: Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og debattør og tidligere chefredaktør Georg Metz.

Radio24syvs direktør Jørgen Ramskov afviser pure beskyldningerne og pointerer, at kanalen kun har sendt uddrag af julekalenderen, der er lækket til kanalen uden om DR.

»Jeg skal ikke gøre mig juridisk klog på, om det er tyveri. For os ligger det på linje med, at Politiken indimellem har et dokument fra Forsvarsministeriet eller Socialministeriet om et eller andet, som formelt set er tyveri eller bibragt af en whistleblower, eller hvad du nu vil kalde det. Vi betragter det på samme måde af den simple grund, at det her mildt sagt har offentlig interesse. Ikke på grund af det kunstneriske, men fordi det rejser en kæmpe diskussion om, hvorvidt DR ligger under for politisk pres«, siger Jørgen Ramskov.

Professor i ophavsret ved Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller, siger til Politiken, at det er vanskeligt at vurdere, om ophavsretsloven egentlig er overtrådt. Loven gælder nemlig kun offentliggjorte værker.

Onsdag aften åbner Aveny-T dørene for forestillingen ’Jul i republikken’, der bygger på den nu skrottede julekalender. Men DR vil ikke komme efter teatret, da der er tale om en 'happening', oplyser Martin Bekker Bauer fra DR.