Dagen inden premieren valgte DR at aflyse den satiriske julekalender 'Jul i republikken', der skulle have været sendt hver morgen på P1, og det får nu både instruktøren og manuskriptforfatteren bag til at ryste på hovedet.

Det skriver Ekstra Bladet.

Aflysningen sker til trods for, at DR selv har annonceret og reklameret for julekalenderen, der var satire og skulle have fortalt historien om, hvordan danskerne ved en folkeafstemning afskaffede monarkiet, hvorefter den kongelige familie blev sendt til Amager for at bo i en socialt boligbyggeri.

Først den 30. november, dagen inden premieren, besluttede DR at sløjfe julekalenderen. Kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen forklarer, at aflysningen ikke skyldtes en specifik ting, men en samlet vurdering af kvaliteten, som DR ikke fandt høj nok.

»Der var ikke én ting, man kan sige … Vi har kigget på det, og det er en samlet vurdering, hvor vi vurderede, at den ikke var der, hvor vi gerne ville have den,« siger Tine Smedegaard Andersen mandag til P1 Morgen.

Hun forklarer, at hun ikke kan gå ind i de nærmere detaljer om, hvorfor julekalenderen er blevet aflyst, men hun forklarer, at de første færdigklippede afsnit af 'Jul i republikken' lå klar 10 dage før premieren. Og her besluttede DR, at det ikke var godt nok, og at dele derfor skulle laves om. Det var dog ikke muligt at nå at lave julekalenderen om i tide og i en høj nok kvalitet, forklarer Tine Smedegaard Andersen.

Ikke tillade to venstreorienterede

Den udlægning er instruktøren bag julekalenderen, Lotte Svendsen, dog ikke helt enig i. Hun fortæller til Ekstra Bladet, at Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen spiller sig selv som præsident i julekalenderen, og samtidig fungerer Georg Metz, journalist og tidligere chefredaktør på Dagbladet Information, som speaker. Noget, der ikke faldt i god jord hos DR-ledelsen.

»Da vi så sad og klippede det, kom der en melding fra ledelsen om, at det var uacceptabelt at have både Georg Metz og Johanne Schmidt-Nielsen på rollelisten. Jeg blev sat til at vælge mellem Johanne og Georg Metz, for to så venstreorienterede kræfter i samme program, det kan man simpelthen ikke tillade Danmarks Radio,« siger Lotte Svendsen til Ekstra Bladet.

Hun tilføjer, at det efterfølgende var svært at få julekalenderen tilpasset, og at det meget vel kan have påvirket kvaliteten en smule - men ifølge hende ikke nok til en aflysning.

Bag julekalenderen står foruden Lotte Svendsen også skuespillerinden Mette Horn, der spillede Dronningen, og skuespiller Claes Bang i rollen som prins Henrik. Sidstnævnte er netop nu aktuel i den Guldpalme-vindende 'The Square'.

»Det er jeg da tosset over«

Manuskriptforfatteren bag 'Jul i republikken', Flemming Klem, der også er aktuel med julekalenderen 'Tinkas Juleeventyr' på TV 2, er da også mildest talt forundret over DR's pludselige beslutning.

»Det er jeg da tosset over, at de siger. Det kommer bag på mig, for det var jo godkendt, og de havde optaget over halvdelen af den,« siger manuskriptforfatteren til Ekstra Bladet.

Han undrer sig samtidig over, at niveauet åbenbart er for lavt, når julekalenderen først bliver aflyst den 30. november. Manuskriptforfatteren forklarer, at arbejdet er foregået i DR-regi med en producent på fra Radio Drama hele vejen, og at manuskriptet er blevet læst og godkendt videre oppe i systemet.

Til DR forklarer Tine Smedegaard Andersen, at julekalenderen er blevet til i samarbejde mellem flere afdelinger i DR, og at der tilsyneladende ikke har været en 'helt klar forventningsafstemning'. Direktøren understreger desuden, at hun ikke selv tidligt nok har været tæt på processen.

Direktøren afviser dog, at castet i julekalenderen alene har noget med aflysningen at gøre.

»Det er muligt, at der har været sådanne overvejelser om cast i julekalenderen, men det har ikke været relevant for beslutningen om ikke at sende den. Den beslutning hviler på en vurdering af, at serien samlet set ikke havde den kvalitet, som vi havde håbet på. Havde vi ment, at man ikke kunne lave satire om Danmark som en republik, havde vi jo aldrig sat gang i produktionen i første omgang. Det her handler om, at det endelige produkt ikke blev så godt, som vi ønskede,« siger Tine Smedegaard Andersen til Ekstra Bladet.

Tine Smedegaard Andersen oplyser til DR, at hun ikke ønsker at oplyse, hvad julekalenderen har kostet. Hun henviser til, at DR aldrig oplyser programbudgetter.