Polen har kørt sit statslige 'smørberedskab' i stilling for at sikre smør til det polske folk.

Alt imens hamstrer danskere op mod 120 pakker smør, men hvad gør vi, hvis smørret pludselig slipper op?

I Polen iværksatte Statens Agentur for Strategiske Reserver den såkaldte 'nødaktion' torsdag, hvor hele 1.100 tons frossen smør blev sat til salg på en større smørauktion.

Det sker ovenpå at smørpriserne er steget med 44 procent i år ifølge EU-Kommissionen, og FN melder om 14 måneders uafbrudt prisstigning på mejeriprodukter, drevet af global efterspørgsel.

I Danmark skal vi dog ikke forvente smørauktioner, hverken for borgere eller virksomheder.

I hvert fald ikke iværksat af Beredskabsministeriet eller Fødevarestyrelsen.

»Danmark har ikke et smørlager eller et strategisk fødevarelager,« understreger beredskabschef i Fødevareministeriet, Nikolas Hove.

Han peger på, at Danmark er i en lyksalig situation, da vi har »en virkelig velfungerende fødevareindustri.«

»Finlands, Norges og Sveriges selvforsyningsgrad ligger på mellem 25 og 50 procent, hvorimod Danmarks er på omkring 240 procent. Så vi producerer meget mere mad, end vi spiser,« forklarer beredskabschefen.

Kan du garantere, at danskerne nok skal have mad, hvis der skulle komme en krise?

»Jeg kan ikke stille garantier, men vi har haft to store kriser over de sidste år, og i begge tilfælde manglede vi ikke mad,« siger beredskabschefen med henvisning til coronaepidemien og krigen i Ukraine.

Så der er ingen grund til at hamstre smør i fryseren?

»Nej, ikke hvis du er bange for, at der ikke er nok smør. Men vi anbefaler, at man har mad til tre dage,« siger Nikolas Hove og tilføjer:

»Vi har hele tiden en dialog med virksomhederne og brancheorganisationerne, så vi sørger for at hjælpe hinanden, og flere af dem har fødevare på lager,« siger Nikolas Hove.