Brok, overfyldte stalde og syge grise i hobetal.
En ny TV 2-dokumentar, der afdækker dårlige forhold i adskillige konventionelle grisestalde i Danmark, har sat gang i en heftig debat om dyrevelfærd.
Flere danskere på sociale medier tilkendegiver, at de nu vil boykotte konventionelt grisekød.
Men 49-årige Lise-Lotte Lindgren er ikke en af dem.
»Jeg vil ikke købe økologisk, for jeg synes simpelthen, at det er for dyrt,« siger hun til B.T.
TV 2-dokumentaren lander samtidig med, at kampen om de billigste flæskestege er i fuld gang op mod jul.
Allerede 1. december annoncerede Lidl, at man kunne få en flæskesteg til 5,95 kroner halvkiloet.
Men flere danskere vælger den økologiske frilandsgris til fremfor den konventionelle.
Ændrer fødevarepriserne dine julevaner? Så hører B.T. gerne fra dig. Skriv til mags@bt.dk
Lise-Lotte Lindgren - som ikke er en del af tendensen - understreger, at hun ikke har set dokumentaren fra TV 2. Men det behøver hun heller ikke, fortæller hun.
»Jeg har passet dyr både økologisk og konventionelt, og jeg ved, at der er brodne kar alle steder,« siger hun.
Ifølge et studie fra Aarhus Universitet får økologiske smågrise kun en brøkdel af den antibiotika, som konventionelle smågrise gør.
Og hvor de konventionelle grise primært lever indendørs i stalde, har økologiske dyr mere plads og adgang til udendørsarealer.
Lise-Lotte Lindgren tvivler dog på, at en gris på et økologisk landbrug har det bedre, når grisen fra det konventionelle »ikke kender alternativet«.
Samtidig mener hun, at debatten om dyrevelfærd ofte overser noget helt grundlæggende: Økonomien.
Ikke alle har råd til at vælge økologisk – heller ikke hende selv.
»Hvis de har penge til det, så værsgo. Jeg ved bare, at jeg ikke selv har råd til det,« siger hun.
»Der er mange, der er fattige og ikke får meget på bordene, og det skal man også tænke på.«
Lise-Lotte Lindgren, der til dagligt kører lastbil, mener, at flere ville blive »chokerede over«, hvordan folk på landet lever.
Hun nævner, at det ikke er usædvanligt, at nogle hverken har juletræ eller nødvendigvis får flæskesteg juleaften.
»Priserne er jo så høje. Når der endelig er noget på tilbud, så bliver vi nødt til at købe det, leve med det og stole på, at dyrene er blevet behandlet ordentligt,« siger hun.
»Hvis man køber økologisk, så betragter jeg det som om, at man har røven fuld af penge. Ellers køber man konventionelt.«
B.T. har tidligere på ugen snakket med Christina, som udelukkende vil have økologisk frilandsgris. Den kan du læse ved at trykke HER.
