Danskerne kan godt forberede sig allerede nu.

Priserne på stort set alle de fødevarer, som vi lægger i kurven i supermarkedet, kommer til at stige ganske markant i den kommende tid.

Det er i hvert fald den klare forventning hos Palle Jakobsen, som er chefanalytiker hos Agrocom.

»Når vi har et højprismarked, hvor produktionen ikke er gået i vejret, så kommer vi ind i en mangelsituation,« siger Palle Jakobsen til B.T.

»Det er mest tydeligt på kornprodukter – hvede, majs og foderkorn – og det vil selvfælgelig sætte sig i priserne i supermarkedet.«

»Fødevareproducenterne vil blive mødt af højere indkøbspriser, og de vil sætte prisen op over for forbrugeren,« forklarer han.

Hvor meget vil priserne stige inden for de kommende par år?

»Det, vi taler om, er, at vi umiddelbart vil se en fordobling i råvarepriserne,« siger Palle Jakobsen.

»Men det er ikke ensbetydende med, at den pris, som forbrugerne skal betale, bliver fordoblet. Når en pakke smør koster 32,95 kroner, så er en stor del af det jo ikke prisen på råvaren men løn og forarbejdning i hele kæden,« forklarer han med henvisning til B.T.s artikel torsdag om prisstigning på smør hos 365 Discount.

»Mit bud er, at vi kommer til at se stigninger bredt på fødevarer på 10 til 20 procent. Nogle vil være 30 procent, andre på otte,« understreger Palle Jakobsen.

Forbrugerpriserne på fødevarer er steget voldsomt især i de seneste fem år.
Forbrugerpriserne på fødevarer er steget voldsomt især i de seneste fem år. Foto: Danmarks Statistik
Vis mere

Han peger på, at vi lige nu har set stigninger på såkaldte luksusvarer som smør, kaffe og oksekød.

»Jeg forestiller mig, at det næste bliver brødet. Og i sidste omgang vil det også slå igennem på det billigere kød, altså svinekød og kyllinger,« siger Palle Jakobsen.

Fødevarepriserne i Danmark har generelt været på himmelflugt igennem de seneste fem år. 

Stigningen er især sket siden slutningen af 2021.