32,95 kroner for en pakke smørbar.

Efter supermarkedskæderne i december lokkede med vilde tilbud på en række fødevarer, er det nu tilsyneladende blevet hverdag igen. 

Normalprisen på en pakke 200 gram Lurpak smørbar er nemlig hos 365 Discount nu 32,95 kroner. Det svarer til en kilopris på 164,75 kroner.

»Prisstigningen på blandt andet smør/smørbar, men også på øvrige mejerivarer, sker på baggrund af stigning i afregningsprisen til bønderne og dermed prisstigninger fra blandt andre Arla,« konstaterer informationsdirektør hos Coop, Jens Juul Nielsen.

Hos andre kæder er prisen stort set tilsvarende. B.T. har konstaterer, at den samme vare koster 30,95 kroner i Netto, mens Rema 1000 sælger den til 31,95 kroner.

Og hvis du som dansk forbruger havde forventninger om, at priserne på smør og smørbar ville stoppe himmelflugten, har dansk ekspert en rigtig dårlig nyhed at overbringe dig:

»Væn dig til det. Eller som Mette Frederiksen sagde, 'lev med det',« konstaterer chefanalytiker Palle Jakobsen fra Agrocom over for B.T.

Han peger på, at der er sket markante prisstigninger inden for en række fødevareprodukter i de seneste par år – kaffe, kakao, olivenolie, oksekød – og altså også smør.

»Det er hele paletten af det, som man vel kan kalde det gode, fede liv. Luksusfødevarer er på vej op i pris,« siger Palle Jakobsen.

Han mener, at en del af forklaringen på stigningerne ligger i, at der er sket en økonomisk afmatning, som har fået almindelige forbrugere til at holde igen med store udgifter i hjemmet.

»Men så har de flere penge på kontoen, og dem bruger mange på at spise lidt bedre,« forklarer Palle Jakobsen.

Han peger desuden på, at klimaudfordringer har været med til at dæmpe udbud af eksempelvis olivenolie. 

»Vi så høje fødevarepriser i 2020 til 2022, og normalt vil det jo betyde, at dem, der producerer fødevarerne, fik lyst til at producere mere. Men det er ikke sket denne gang,« forklarer Palle Jakobsen.

Og årsagen til dette skal findes i – mener han – at der er en usikkerhed i landbruget. 

»Der er et konstant pres på landbruget. Hvis du som landmand får at vide morgen, middag og aften, at det, som du laver, er noget svineri, så kan det godt være, at du lige holder lidt igen med de store investeringer,« siger han.

»Og så kan vi jo også bare konstatere, at renten er gået i vejret,« tilføjer Palle Jakobsen.

Hvordan kommer det til at udvikle sig?

»Det kommer til at stige. Jeg er bange for, at vi kun er i begyndelsen af en bølge af stigninger, som vil komme inden for et til to år, måske allerede i år,« siger Palle Jakobsen.

»I de seneste dage har vi set prisen på oksekød i USA stige til rekordniveau, og også svinekød er stigende.«

»Det har ført til en stigning i prisen på majs, som bruges til foder, og i denne uge er prisen på hvede også fulgt med. Det er basisfødevarer, som vil gøre mange, mange produkter dyrere,« siger han.

Hos Coop forventer man heller ikke, at prisen er på vej ned igen:

»Det er svært at spå om udviklingen, men det, vi hører, er, at mælkeprisen nok ikke er på vej ned, hverken i Danmark eller resten af Europa,« siger Jens Juul Nielsen.