Den kendte chokoladevirksomhed Frellsen har som direkte konsekvens af især de danske chokoladeafgifter taget en stor beslutning.
Det er meldingen fra Henrik Frellsen, der er meddirektør i det familieejede selskab med 38 butikker rundt om i landet.
»Vi har en meget klar pejling af, hvor henne vores produkter sælger bedst, og vi kan mærke, at grænsehandel er en faktor, der gør, at der er unfair konkurrence i Syd- og Sønderjylland,« siger han.
Og det har helt konkret betydet, at Frellsen droppede at få en butik i Sønderborg, fordi byen simpelthen er for tæt på grænsehandlen.
»Vi vil meget gerne åbne butikker i Syd- og Sønderjylland, og vi har kigget på at åbne butik i Sønderborg, men vi har måttet vurdere, om det er noget, vi skal gå ind i, når vi slås mod grænsehandlen,« siger han og tilføjer:
»Det viser meget konkret, hvad chokoladeafgiften i Danmark har af betydning.«
B.T. sætter i en serie fokus på chokoladeafgiften, der blev vedtaget for 102 år siden, og i dag ikke findes andre steder i Europa.
Helt præcist blev der sidste år betalt 2,5 milliarder kroner i chokoladeafgift til statskassen, viser tal fra Skatteministeriet.
Samtidig er det et faktum, at prisen for chokolade er gået helt amok.
Fra april 2021 til juni i år er priserne for chokolade på hylderne steget med svimlende 52,4 procent, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.
'Det er meget lidt'
Ifølge Michael Svarer, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet, så udgør chokoladeafgiften en yderst begrænset del af de samlede indtægter statskassen årligt inddriver.
»De samlede skatteindtægter er cirka 1.200 milliarder kroner om året, og det vil sige, at chokoladeafgiften udgør cirka to promille. Det er meget lidt,« siger han.
Professoren udtaler også, at der er rigeligt plads i statskassen til at undvære indtægten fra chokoladeafgiften.
»Hvis man gerne vil bruge noget af råderummet på 77 milliarder kroner, kan man naturligvis sagtens gøre det, men det er en politisk beslutning, om man vil bruge råderummet på skattelettelser,« siger han.
Ejeren af Peter Beier Chokolade har fortalt B.T., hvordan en ansat må bruge hele sin arbejdstid på at håndtere chokoladeafgiften.
Henrik Frellsen oplyser, at firmaet hver måned bruger mellem en og to arbejdsdage på at administrere chokoladeafgiften.
»Når man lægger chokoladeafgiften på 26 kroner per kilo sammen med momsen, så er det 32,5 kroner hver eneste gang, vi leverer et kilo af vores produkter,« siger han og tilføjer:
»Det er virkeligt noget, der gør, at vores produkter står ringere i forhold til, når man kan køre ned i en grænsebutik.«
B.T. bringer en serie om afgiftsjunglen i Danmark. Læs mere de kommende dage.