Du spærrer sikkert øjnene op, når du kigger på chokoladepriserne i supermarkedet.
Indehaveren af familievirksomheden Peter Beier Chokolade med 200 ansatte har i hvert fald fået nok.
»Vi har et afgiftshelvede i Danmark. Det er fuldstændig vanvittigt,« siger 60-årige Peter Beier.
B.T. sætter i en serie fokus på chokoladeafgiften, der blev vedtaget for 102 år siden, og i dag ikke findes andre steder i Europa. Helt præcist blev der sidste år betalt 2,5 milliarder kroner i chokoladeafgift til statskassen.
Det er samtidig med, at prisen for chokolade er gået helt amok.
Fra april 2021 til juni i år er priserne for chokolade på hylderne steget med svimlende 52,4 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.
»Jeg har en fuldtidsansat medarbejder, der ikke laver andet end at administrere chokoladeafgiften. Så det er en årsløn, der går med det,« siger Peter Beier.
Og udover udgiften til medarbejderen skal han af med 25,97 kroner i afgift pr. kilo solgt chokolade.
Prisen til kunderne løber derfor opad, da priserne for kakaobønner det seneste år også er steget.
»Det har selvfølgelig betydning for prisen for kunderne, når udgifterne er så høje,« siger Peter Beier.
'Meget urimeligt'
Helt konkret nævner han flødebollen som et eksempel på den urimelige beskatning.
»Når vi laver en flødebolle, betaler man chokoladeafgift for hele vægten af flødebollen. Det er ikke kun chokoladen,« siger han og tilføjer:

»Det vil sige, at vi også betaler chokoladeafgift for den vand og æggehvide, der er brugt til flødebollen. Det er meget urimeligt.«
Peter Beier nævner også marcipanbrød som et eksempel.
»I et marcipanbrød har vi 25 procent chokolade og 75 procent marcipan, men der betales chokoladeafgift af hele vægten,« siger han.
'Sønner vil sige nej'
Peter Beier sår stor tvivl om, hvorvidt familien egentlig skal drive virksomheden videre, når han på et tidspunkt stopper.
»Jeg har tre sønner, og de synes, det er noget bøvl med den her brandbeskatning på vores varer,« siger han og fortsætter:
»Så jeg vurderer, at de ikke vil drive virksomheden videre, når jeg engang stopper.«
Men på den anden side er det vel rimeligt nok med en ekstra afgift på fødevarer, der ikke er så godt for sundheden?
»Chokolade er sundt. 100 gram mørk chokolade med over 70 procent kakaomasse indeholder lige så mange antioxidanter som 50 æbler. Så hvor er berettigelsen til afgiften henne?,« spørger han.
B.T. bringer en serie om afgiftsjunglen i Danmark. Læs mere de kommende dage.