Lyt til artiklen

Jakob Fuglsang udelukker ikke, at det snart kan være slut med livet som cykelrytter.

Mens et hektisk år går på hæld, er danskerens mandskab Israel-Premier Tech stærkt nedrykningstruet grundet det storkritiserede UCI-pointsystem.

Og en tur ned til cykelsportens næstøverste niveau, pro-Touren kan sandsynligvis forhaste danskerens pension.

Det fortæller han til B.T.

Det har været en hård sæson for Jakob Fuglsang og Israel-Premier Tech.
Det har været en hård sæson for Jakob Fuglsang og Israel-Premier Tech. Foto: GONZALO FUENTES
Vis mere

»Jeg er ikke bekymret for, om holdet rykker ned. Men det er selvfølgelig ikke det, jeg ønsker. Jeg ønsker ikke at skulle køre som Pro-Konti-hold de sidste år af min karriere,« meddeler Jakob Fuglsang.

Den Internationale Cykelunion (UCI) har indført et pointsystem, hvor holdenes point – baseret på resultater – optælles fra 2020-2022. Kun de 18 bedste hold opnår så World Tour-status til de tre kommende sæsoner, hvilket er lig med deltagelse i de største løb og dermed adgang til de største sponsorater.

En nedrykning for Jakob Fuglsang og Israel-Premier Tech, danskerens arbejdsgiver det seneste år, vil betyde, at den 37-årige veteran får en noget anderledes løbskalender.

De seneste måneder er danskeren allerede blevet kastet rundt til lidt af hvert i holdets desperate jagt på point.

»Størstedelen af os ryttere på holdet er blevet sendt til højre og venstre for at køre cykelløb, så vi kan skrabe nogle af de her forbandede point sammen.«

Jakob Fuglsang har en indbygget klausul i sin kontrakt, der giver ham lov til at forhandle med andre hold, hvis hans mandskab rykker ned.

Den vil han ikke afvise at benytte sig af, hvis chancen byder sig.

Men hele situationen omkring hans hold – og en datter, der savner sin far derhjemme – har sat nogle tanker i gang.

Jakob Fuglsang og familien i Monaco i 2019. Siden har parret fået endnu en datter.
Jakob Fuglsang og familien i Monaco i 2019. Siden har parret fået endnu en datter. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Ja, jeg tænker da over, at det nærmer sig. Men netop også i forhold til, om det er værd at køre på et lavere niveau. Ikke, at der er er noget galt med det, men jeg er også meget væk hjemmefra.«

»Hvis man alligevel ikke kan være med til at køre de store løb, så vil jeg overveje, om det er det værd. Så rykker pensionen måske tættere på.«

Jakob Fuglsang skrev sin første professionelle kontrakt som landevejsrytter i 2009 med Saxo Bank efter en succesfuld karriere på mountainbike.

Han har kontrakt med Israel-Premier Tech til og med 2024, og egentlig var den oprindelige tanke, at han skulle køre til kontrakten slutter og eventuelt et år mere.

Er det en mulighed at stoppe allerede til nytår, hvis holdet rykker ned?

»Det tror jeg ikke.«

Men du kunne godt finde på at stoppe, inden din kontrakt med holdet slutter i 2024?

»Ja, det kunne måske være. Eller jeg kunne forsøge at finde noget andet. Hvis vi rykker ned, og jeg skal ligge og rende rundt til mindre løb og køre Tour of Rwanda, så kan det godt være, at jeg siger: 'Ved du hvad, så har jeg haft en fin karriere.' Men lad os se, hvad der sker.«

Jakob Fuglsang er den del af det danske landshold, der skal jagte medaljer ved mændenes VM-løb i australske Wollongong.

Løbet starter 02.15 natten til søndag, og du kan følge det på bt.dk.