Lasse Norman Hansen, Alex Rasmussen, Rasmus Lund og landstræner Casper Jørgensen. I mange år har det succesfulde danske banelandshold haft et kæmpe fynsk aftryk. Og det fortsætter.

Det nyeste skud på stammen er den 19-årige odenseaner Tobias Aagaard Hansen, der for godt en måned siden var med, da det nye landshold højst overraskende vandt EM-guld i holdforfølgelsesløb i schweiziske Grenchen.

»Jeg så Lasse Norman og de andre til OL i 2012 og 2016. Det gav mig inspiration til selv at begynde at cykle. Jeg tænkte, det vil jeg også,« fortæller Tobias Aagaard Hansen til B.T, der møder ham på hjemmebanen Thorvald Ellegaard Arena i Odense.

»Det var her, jeg startede.«

Tobias Aagaard Hansen trampede sine første omgange på cykelbanen i Odense. B.T. tog den nykårede europamester tilbage til hjemmebanen.
Tobias Aagaard Hansen trampede sine første omgange på cykelbanen i Odense. B.T. tog den nykårede europamester tilbage til hjemmebanen. Foto: Line Svindt/Byrd
Vis mere

Utallige kilometer og omgange på cykelbanen senere er Tobias Aagaard Hansen nu klar til at føre stafetten videre. De stolte danske banetraditioner skal holdes i hævd.

»Det bliver helt sikkert spændende, men det bliver også tungt at tage på skuldrene,« erkender han og fremhæver det gode setup omkring banelandsholdet.

»Det er en stor inspiration, at jeg kan se, hvor gode de andre er blevet med det her hold i ryggen. Jeg kan se vejen frem.«

»Jeg vil ikke sige, de stolte traditioner er et pres. Jeg føler, det giver en fordel, fordi jeg kan se, at alt det, der bliver gjort, virker. Jeg kan se, hvad de gør, og hvis de bliver gode af det, skal jeg måske også gøre det,« fortæller den unge Odense-dreng.

Tobias Aagaard Hansen, der ved siden af sin sport går på Odense Tekniske Gymnasium, befinder sig pludselig der, hvor han længe har drømt om at nå til.

»Det er specielt. I starten skulle jeg måske lige nive mig i armen, men nu har jeg vænnet mig til det. Det er megafedt, men også lidt svært at forstå,« siger europamesteren, der nu træner side om side med sine forbilleder.

Siden OL i Tokyo, hvor landsholdet vandt sølv, er der skiftet godt ud i truppen. Kun Rasmus Lund er fortsat en del af holdet, som Mathias Malmberg, Carl-Frederik Bévort og altså Tobias Aagaard Hansen nu er kommet med på. Derfor var det også over forventning, at det nye hold i starten af oktober kunne kalde sig europamestre.

»Det er begyndt at gå op for mig, hvad jeg har været med til,« fortæller Tobias Aagaard Hansen, der kalder det en helt vild oplevelse. Det skyldes særligt omstændighederne. Han styrtede nemlig i semifinalen.

Tobias Aagaard Hansen vandt EM-guld i juniorernes udskilningsløb i 2020. »Junior er stort, men det er bare junior. Nu er det rigtigt. Der er ikke en klasse over,« siger den nykårede europamester i elitens holdløb.
Tobias Aagaard Hansen vandt EM-guld i juniorernes udskilningsløb i 2020. »Junior er stort, men det er bare junior. Nu er det rigtigt. Der er ikke en klasse over,« siger den nykårede europamester i elitens holdløb. Foto: Line Svindt/Byrd
Vis mere

»Jeg ved stadig ikke, hvad der skete. Det var surrealistisk. Jeg tænkte 'for helvede, det var det', men så kunne jeg se på storskærmen, at vi havde slået Italien,« fortæller han og indrømmer, at styrtet sad i ham, da han kom tilbage på cyklen, så han måtte tage den med ro de første omgange.

»Hvis man fucker op, så fucker man hele holdet op. Det er ikke bare som på landevejen. Hvis man bliver sat, ødelægger man det for hele holdet.«

»Der er en sjov balance i cykelporten mellem det individuelle og sammenholdet. Men i holdløb kører man hundrede procent for holdet. Man må ikke være selvisk.«

EM-bedriften har fået fynboen til at indse, at han godt kan være med på det ypperste niveau i banesporten.

»Jeg tror mere på det nu. Nu kan jeg sige, at jeg altså godt kan finde ud af det. Og trøjen kan jo også noget.«

Trøjen med de tre blå striber og guldstjerner er måske ikke lige så ikonisk som den regnbuestribede trøje til verdensmestrene. Det ændrer dog ikke på, at den betyder noget specielt for den 19-årige odenseaner.

»Den kom op på væggen dagen efter sejren. Medaljen hænger der også. Det er sjovt at kigge op og se, at det hænger på min væg,« siger Tobias Aagaard Hansen, der glæder sig til at kunne trække trøjen over hovedet, næste gang han skal køre holdløb.

Beviset på succes. EM-trøjen og guldmedaljen har fået plads på Tobias Aagaard Hansens væg.
Beviset på succes. EM-trøjen og guldmedaljen har fået plads på Tobias Aagaard Hansens væg. Foto: Privatfoto
Vis mere

Dem håber han at køre mange flere af de kommende år frem mod OL i Paris i 2024, der står som et kæmpestort mål.

»Men det er ikke sådan, at jeg siger 'jeg skal til OL, og det skal jeg'. Jeg fokuserer på at blive så god, som jeg overhovedet kan, så jeg kan komme med.«

»OL er noget særligt, fordi der er mange, der ikke følger banesporten til EM og VM, som følger med til OL. Der er meget større opmærksomhed. Uden tvivl.«

I første omgang gælder det tredagesløbet i Ballerup den 11.-13. november, hvor Tobias Aagaard Hansen og makkeren Julius Johansen skal op imod verdensklassemodstand.

Guldparret Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv kommer, mens den helt store stjerne bliver britiske Mark Cavendish med sin makker Iljo Keisse.

»Jeg har virkelig meget respekt for dem. Det bliver sjovt og en vild oplevelse at køre mod dem.«

Andre læser også