Chris Froome er i dag kendt som en af de mest toneangivende cykelryttere i nyere tid, men før 2011 var der ikke mange, der kendte til briten.

Det ændrede sig dog gevaldigt, da han som hjælperytter blev nummer to ved Vuelta a Espana det år. Andenpladsen blev endda konverteret til en samlet sejr, da José Cobos senere fik en dopingdom.

Året efter viste han sig så igen takter på sine forrygende evner i bjergene, da han hjalp Sky-kaptajnen Bradley Wiggins med at vinde Tour de France, mens han selv endte på podiets næstøverste trin.

Men 2012 var ikke kun året, hvor Froome for alvor beviste sig på den helt store scene.

Bradley Wiggins vandt i 2012 Tour de France foran holdkammeraten Chris Froome.
Bradley Wiggins vandt i 2012 Tour de France foran holdkammeraten Chris Froome. Foto: JOEL SAGET
Vis mere

Det var også her, at dopingmistankerne kom i spil på Team Sky.

Det skete som en reaktion på Lance Armstrongs dopingindrømmelser, og man valgte derfor at foretage sine egne undersøgelser på det britiske storhold.

I den forbindelse blev cheftræner Shane Sutton interviewet, og det var her, at han bragte sin mistanke på banen. Sutton havde nemlig kigget på Chris Froomes data efter at have arbejdet med Bobby Julich, og de tal gav ham anledning til at tro, at noget ikke helt kunne passe.

Han mistænkte derfor Froome for at være dopet. Det skriver engelske Mail on Sunday.

Shane Sutton mistænkte i 2012 Chris Froome for at være dopet.
Shane Sutton mistænkte i 2012 Chris Froome for at være dopet. Foto: CARL DE SOUZA
Vis mere

Ifølge avisen valgte han derfor at gå til Sky-bossen, Dave Brailsford, og mandskabets psykiater, Steve Peters, for at dele sin mistanke, men der blev aldrig fulgt op på den.

Over for den engelske avis forklarer Chris Froome selv, at han ikke var klar over Suttons mistanke tilbage fra 2012. Han mener dog, at den tidligere cheftræners motiv var den rivalisering, der på det tidspunkt var med Bradley Wiggins.

»Jeg er ikke bekendt med nogen specifik opfølgning, men alle ryttere på Team Sky havde kontinuerligt en intern gennemgang af deres data,« forklarer Chris Froome til Mail on Sunday og fortsætter:

»Jeg havde meget sparsom kontakt med Shane Sutton, da han var Bradleys træner. Jeg ved, at Shane ikke var specielt glad for mig på det tidspunkt. Der var et element af intern rivalisering, da jeg udfordrede den rytter, han trænede, for lederskabet på holdet.

Foto: JOEL SAGET
Vis mere

Men den rivalisering endte brat.

Tour de France-sejren i 2012 til Bradley Wiggins blev samtidig enden for kaptajnskabet, og nu var det Froomes tur til at være manden, som Team Sky kørte for.

Det endte som bekendt også med at være et klogt valg.

Chris Froome vandt efterfølgende Tour de France fire gange – i 2013, 2015, 2016 og 2017, mens det også blev til Grand Tour-sejr ved Vuelta a Espana i 2017 og Giro d'Italia i 2018.

Britens suveræne kørsel i de år fik dog ikke dopingmistankerne til at forsvinde, men Froome har gennem hele sin karriere afvist at have brugt nogen former for ulovlige midler.

Chris Froome stoppede i 2020 hos Team Sky, der i 2019 ændrede navn til Team Ineos.

Den 35-årige superstjerne har siden kørt for Israel Start-Up Nation.

Team Sky fik for få dage siden kastet en ny dopingskygge over sig, da den tidligere Sky-læge Richard Freeman blev fundet skyldig i at have bestilt det forbudte stof testosteron i 2011 vel vidende, at det var for at dope en rytter. Det kan du læse mere om her.