Når nøden er størst, er hjælpen nærmest

Nu bliver Københavns Kommune tilbudt en hjælpende hånd af lillebroren Frederiksberg, så der både er plads til Tour de France og EM i fodbold i hovedstaden næste sommer.

»Vi har tilbudt praktisk hjælp. Frederiksberg har store arealer, der kan benyttes, og desuden kan man bruge Frederiksbergs byrum til markedsføring og reklame, hvis det har interesse for Uefa og ASO,« siger manden bag ideen, Balder Mørk Andersen (SF).

Byrådsmedlemmet har samlet bred opbakning blandt sine kollegaer i kommunalbestyrelsen, og tilbuddet om nabohjælp er allerede sendt til Rådhuspladsen.

Senest fredag skal Københavns Kommune bekræfte over for Uefa, om byen vil fastholde værtskabet for det rykkede EM, der efter planen løber af stablen i Parken få dage før Tour de Frances start i København.

Organisationerne bag de to kæmpeevents – ASO og Uefa – forhandler i disse dage om, hvordan de skal dele især synligheden i København, og her kan Frederiksbergs gader, lygtepæle og arealer nu spille en afgørende rolle.

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), har nu sendt en officiel henvendelse til Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), hvor han tilbyder nabokommunens hjælp.

»Det er vigtigt for hele hovedstaden, at både EM og Tour de France kommer til København. Da vi ved, der er logistiske udfordringer, har jeg rakt ud til Frank Jensen på mail og sagt, at hvis der er noget, vi kan bidrage med, så vil vi gerne være behjælpelige.«

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K).
Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K). Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Frank Jensen forklarer i en mail til Simon Aggesen, at forhandlingerne er vanskelige, men at der bliver knoklet af alle parter for at sikre både EM og Tour de France i København.

»Det kræver (...) at alle parter, herunder arrangørerne bag de to store events, Uefa og ASO, er villige til at strække sig det sidste stykke,« skriver Frank Jensen om de nervepirrende forhandlinger.

»Hvis det lykkes, er det min forhåbning, at hele hovedstaden vil få glæde af de to store begivenheder,« skriver Frank Jensen, som nu kontakter sine embedsfolk for at undersøge, hvordan man kan udnytte Frederiksbergs tilbud.

Med den udstrakte hånd fra Frederiksberg ser mulighederne for en historisk folkefest i København endnu bedre ud.

En aftale er faldet på plads - og dermed kan danskerne opleve Christian Eriksen og co. på hjemmebane til EM næste år.
En aftale er faldet på plads - og dermed kan danskerne opleve Christian Eriksen og co. på hjemmebane til EM næste år. Foto: Lars Poulsen
Vis mere

Efter hårde forhandlinger og juridisk rod med kommercielle og rettighedsmæssige knaster erfarede B.T. tirsdag, at forhandlingerne går den rigtige vej.

»Det kan sagtens lade sig gøre. Vi er tæt på at være der,« lyder en vurdering fra en kilde helt tæt på de vigtige forhandlinger, der kan gøre København til hele verdens sportsmekka i sommeren 2021.

Sikkert er det, at Tour de France bliver afholdt på dansk grund – i hvert fald kan kommunen ikke komme ud af aftalen med ASO.

'Københavns Kommune har en mulighed for at udtræde af aftalen med Uefa. Aftalen med ASO er gældende og bindende,' står der i en fortrolig orientering fra Økonomiforvaltningen i København, som B.T. fik indsigt i tidligere på ugen.

Post Danmark Rundt afslutning på Frederiksberg Allé tilbage i 2012 – nu tilbyder Frederiksberg Kommune, at den ikoniske cykel-allé eksempelvis kan males gul med Tour de Frances farver.
Post Danmark Rundt afslutning på Frederiksberg Allé tilbage i 2012 – nu tilbyder Frederiksberg Kommune, at den ikoniske cykel-allé eksempelvis kan males gul med Tour de Frances farver. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Københavns Kommune har en såkaldt opt-out-mulighed med Uefa, der betyder, at kommunen til og med fredag kan droppe EM-samarbejdet, uden at det får økonomiske konsekvenser.

Årets Tour de France afholdes fra den 29. august til 20. september med start i Nice.

Næste års udgave i København begynder med en enkeltstart i hovedstaden den 2. juli 2021.

De danske EM-kampe i Parken skal – hvis Danmark fastholder værtskabet – spilles den 12., 17., 21. og 28. juni 2021.