I Danmark er han lig med lyden af Tour de France, og torsdag fik hele verden også lov at opleve Jørgen Leths særlige forbindelse til cykelsporten.

Den danske kommentator-legende havde nemlig sneget sig med i en storladen video, da ruten til 2022-udgaven af Tour de France blev præsenteret for hele verden ved et gigantisk show i Paris.

De første tre etaper af løbet køres i Danmark, og videoen bestod af betagende billeder fra blandt andet København, Roskilde og Vejle. Dertil blev den krydret med nogle helt særlige sætninger.

'Jeg ser de mange tegn. Mændene har indadvendte øjne. Jeg ser mig selv på spring. Jeg rejser mig i sadlen. Ser mig om for sidste gang. Jeg hører feltets hjerte slå.' blev der sagt i klippet.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Ordene stammer fra 'Sportsdigte' fra 1967, der er skrevet af Jørgen Leth. Digteren var dog ikke selv blevet oplyst om, at det skulle medvirke ved den store præstation, og han var derfor både stolt og rørt, da B.T. fangede ham kort efter det storslåede pressemøde.

»Det er jeg mægtig glad for. Det er en stor ære, at de gør det, synes jeg. Når man er kunstner, er man altid glad for anerkendelse,« siger Jørgen Leth.

Og netop valget af et digt er iøjnefaldende for Jørgen Leth.

»At de bruger et digt, det er jo ikke sædvanligt, og specielt når det er arrangørerne. Det har jo noget at gøre med, at mine sportsdigte fra 67 er oversat til fransk og udkommet i Frankrig. Det er derfor, de kender det. Og det må jeg sige. Det er fantastisk,« siger han.

Tour-ruten byder som sagt på tre danske etaper. En enkelt i København, derefter fra Roskilde til Nyborg og slutteligt en etape fra Vejle til Sønderborg. Efter feltet har forladt Danmark byder Tour de France også på brosten og mange bjerge. Og de barske vilkår for rytterne, mener Leth er nødvendige for et spændende løb, ligesom var tilfældet i Paris-Roubaix 3. oktober.

»Det synes jeg er fantastisk. Det må godt være ekstremt. Der er en slags mytologi, der ligger i det. Udfordringen til menneskets trang til at lave det umulige nærmest. Det kan jeg fuldstændig bifalde.«

»Vi vil gerne se, at løbet har en ekstrem karakter. Det kan jeg godt lide. Ligesom man sender dem op ad de stejleste bjerge. De kan snart ikke blive stejle nok. Det er jeg absolut tilhænger af. Det skal jo ikke være sådan en promenadekørsel. Det synes jeg er for kedeligt,« siger han.

Se hyldesten til Danmark – og Jørgen Leth – øverst i artiklen