2020's mest omtalte og brutale styrt får nu voldsomme konsekvenser for manden, der var skyld i det hele.

Hollandske Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) får hele ni måneders udelukkelse for at være skyld i et blodigt styrt i Polen Rundt i begyndelsen af august, der var tæt på at koste landsmanden Fabio Jakobsen livet.

»Rytteren har samarbejdet med os i undersøgelsen, og han har accepteret sin udelukkelse frem til den 7. maj 2021 - svarende til en karantæne på ni måneder efter ulykkesdatoen,« skriver Det Internationale Cykelforbund i en kortfattet meddelelse.

130 sting i ansigtet, en smadret kæbe, en ødelagt gane og en slem, slem hjernerystelse blev Fabio Jakobsen blandt andet efterladt med efter ulykken i sprinten, hvor Dylan Groenewegen fraveg sin bane.

Dylan Groenewegen (t.v.) og Fabio Jakobsen.
Dylan Groenewegen (t.v.) og Fabio Jakobsen. Foto: PHILIPPE LOPEZ, LUC CLAESSEN
Vis mere

Jakobsen hamrede ind i barrieren med hovedet først. Hjelmen blev slået af, og hollænderen ødelagde sit ansigt og svævede kortvarigt mellem liv og død. Dylan Groenewegen blev straks diskvalificeret og har siden holdt lav profil.

Men nu bryder han tavsheden:

»Styrtet på første etape af Polen Rundt vil for altid være en sort plet på min karriere. Under sprinten veg jeg fra min linje. Det undskylder jeg, for jeg vil være en fair sprinter. Konsekvenserne har været meget alvorlige og seriøse. Det er jeg fuldt ud bevidst om, og jeg håber, at det her også kan være en lærestreg fra andre sprintere.«

»Jeg følger Fabios genoptræning meget tæt, og jeg håber, at han en dag kan vende fuldt ud tilbage. At få lukket den disciplinære sag skaber klarhed. Det giver mig en mulighed for igen at se fremad. Det er jeg glad for, selv om der er længe til den 7. maj,« skriver Dylan Groenewegen på sin Instagram-profil.

Fabio Jakobsen modtager behandling efter styrtet, som kortvarigt fik ham til at svæve mellem liv og død.
Fabio Jakobsen modtager behandling efter styrtet, som kortvarigt fik ham til at svæve mellem liv og død. Foto: ANDRZEJ GRYGIEL
Vis mere

Situationen i Polen Rundt har været debatteret vidt og bredt, da sprintere ofte bryder deres lige linje i spurten.

Det har dog sjældent så alvorlige konsekvenser, som tilfældet var med Fabio Jakobsens ulykke. Med den historisk hårde dom, som nærmest tilsvarer en dopingkarantæne, har UCI lagt en ny, hård præcedens for ulovligheder i spurten.

»UCI understreger vigtigheden i at handle disciplinært ved episoder som denne på en fair og konsekvent måde, og vi arbejder fortsat på at forbedre sikkerheden for rytterne på vejene,« lyder det fra UCI i pressemeddelelsen.

Fabio Jakobsen er så småt ved at planlægge sin tilbagevenden til cyklen efter skrækstyrtet. Hollænderen har været igennem en længere proces, hvor hans ansigt er blevet rekonstrueret. I sidste uge skrev han på Instagram:

Momentet efter styrtet. Fabio Jakobsens cykel kan ses til venstre i billedet, mens hollænderen selv er ude af billedet. Nederst til venstre er det Dylan Groenewegen, som vandt etapen, men senere blev udelukket. I stedet blev Fabio Jakobsen udråbt som vinder.
Momentet efter styrtet. Fabio Jakobsens cykel kan ses til venstre i billedet, mens hollænderen selv er ude af billedet. Nederst til venstre er det Dylan Groenewegen, som vandt etapen, men senere blev udelukket. I stedet blev Fabio Jakobsen udråbt som vinder. Foto: SZYMON GRUCHALSKI
Vis mere

»Fire uger efter rekonstruktionen af min over- og underkæbe var det tid til, at stingene skulle tages ud. Helingsprocessen går godt. Den transplanterede knogle skal vokse sig stærk og sætte sig fast i de næste fire måneder.«

»Næste operation er planlagt til 2021. Om et par uger skal mit bækken være helet og stærkt, som det var før ulykken. Og så kan jeg langsomt begynde at træne på min cykel igen,« skriver Jakobsen i opslaget.

Fabio Jakobsen fortalte i starten af oktober, at han skulle have foretaget en operation, hvor knogler fra hans hofteskål blev flyttet til hans ansigt. Herefter skulle han have indsat tandimplantater.

Også Dylan Groenewegen har påbegyndt sin træning, oplyser Jumbo-Visma. Holdet har i dag meldt følgende ud:

»Nu, hvor sagen er lukket, kan vi begynde at se fremad. Vi vil tackle det her sammen med Dylan. Men vi er lettede over, at der er kommet klarhed ... Meldingerne om, at Fabio Jakobsen er godt i gang med sin genoptræning, er positive,« siger Team Jumbo Visma-holdchef Richard Plugge til belgiske Sporza.