Lyt til artiklen

Efter en underholdende finale lykkedes det Tadej Pogacar at vinde årets udgave af Liège-Bastogne-Liège.

Den 22-årige slovener Tadej Pogacar vinder cykelklassikeren Liège-Bastogne-Liège.

Han kom først over stregen efter en hæsblæsende afslutning, hvor fem ryttere slap væk fra de øvrige.

Julian Alaphilippe blev for andet år i træk slået i spurten om sejren, men modsat i 2020 var der ingen straf til franskmanden, der dermed endte som nummer to.

David Gaudu blev treer, Alejandro Valverde blev nummer fire, og Michael Woods blev femmer.

Bedste dansker blev Jakob Fuglsang, der kom ind sammen med rytterne i den første forfølgergruppe, hvor også sidste års vinder, Primoz Roglic, sad.

Rytterne skulle i årets udgave af Liège-Bastogne-Liège ud på knap 260 kilometer.

De syv danske ryttere Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Mikkel Honoré (Quick-Step), Michael Valgren (EF), Niklas Eg (Trek), Alexander Kamp (Trek), Jakob Fuglsang (Astana) og Christoffer Juul-Jensen (BikeExchange) var med på startstregen.

På forhånd var Fuglsang, som vandt løbet i 2019, og Michael Valgren de bedste bud på en dansk sejr.

Som sædvanlig fik en gruppe lov til at stikke af sted fra løbets start. Den bestod af syv ryttere, som ikke ligefrem var spået store chancer i løbet.

Det var et spørgsmål om tid, før udbryderne ville blive hentet, og de store profiler ville begynde at røre på sig.

Med 35 kilometer igen begyndte udskilningsløbet for alvor. Ineos tog initiativ, og med en massiv føring op ad stigningen Côte de La Redoute lykkedes Tao Geoghegan Hart med at ryste en stor bunke ryttere af hovedfeltet.

Flere af favoritternes hjælperyttere blev således hægtet af. Danske Jonas Vingegaard var eksempelvis eneste rytter tilbage til at hjælpe en af forhåndsfavoritterne, Primoz Roglic.

Vingegaard var da også formidabelt kørende og viste tænder med 24 kilometer igen, da han forsøgte at stikke af fra favoritgruppen.

Forceringen betød, at blandt andre Primoz Roglic og verdensmester Julian Alaphilippe blev efterladt i feltet, mens en gruppe med blandt andre Richard Carapaz og Tadej Pogacar skilte sig ud.

Med 21 kilometer kom det første seriøse angreb fra en af favoritterne. Richard Carapaz trådte væk, mens de øvrige ryttere i den forreste gruppe kiggede på hinanden. Han blev dog hentet otte kilometer længere fremme.

I samme moment kørte en ny gruppe profiler væk. Michael Woods førte an op ad stigningen Côte de la Roche-aux-Faucons og fik Tadej Pogacar, David Gaudu, Alejandro Valverde, og Julian Alaphilippe med på hjul.

Jakob Fuglsang sad i den efterfølgende gruppe og forsøgte sammen med Primoz Roglic at komme tilbage. Fuglsang sled sig lige nøjagtig med forfølgergruppen op over stigningen, inden han gik i angreb på nedkørslen.

Det fik han imidlertid ikke noget ud af, og løbet skulle derfor afgøres mellem de fem forreste.

I spurten bed alle de fem ryttere fra sig, men det blev Tadej Pogacar, der på de allersidste meter strøg forbi Julian Alaphilippe.

/ritzau/

Genoplev det 259 km lange LIVE-bloggen herunder: