Operation Aderlass.

Det er navnet på dopingskandalen med den tyske dopinglæge Mark Schmidt som omdrejningspunkt, der hidtil har omfattet to østrigske cykelryttere samt en række atleter fra forskellige sportsgrene.

Nu har skandalen fundet nye ofre. Cykelrytterne Kristijan Durasek (UAE Emirates), Kristijan Koren (Bahrain-Merida) samt nu pensionerede Borut Bozic (som er en del af holdet omkring Bahrain-Merida) og den tidligere supersprinter Alessandro Petacchi er ifølge flere medier, herunder italienske Gazzetta Dello Sport, Corriere della Sera og franske Le Monde, de næste offentliggjorte navne fra en omtalt liste over dopingsyndere.

Den 32-årige Kristijan Koren har været en del af Bahrain-Meridas mandskab under Giro d'Italia, men stiller ikke til start onsdag grundet dopinganklagerne, mens Kristijan Durasek kører Tour of California. Begge ryttere er blevet midlertidigt suspenderet af Den Internationale Cykelunion, UCI. Det samme er Borut Bozic og Alessandro Petacchi, der selvsagt ikke er aktive længere.

Allerede i går skrev franske Le Monde, at Alessandro Petacchi, som var en af feltets mest succesfulde sprintere i 00'erne og vandt 152 sejre i løbet af sin karriere, har været en del af det omfattende dopingnetværk. Petacchi kommenterer årets Giro d'Italia for den italienske tv-station Rai, men afviser alle anklager.

»Jeg har aldrig set ham, jeg kender ham ikke. Jeg har aldrig været i hans kabinet, hverken i Tyskland eller andre steder. Jeg har aldrig udført blodtransfusioner. Og jeg har ingen idé om, hvorfor mit navn dukker op i denne her sammenhæng,« siger Alessandro Petacchi ifølge Le Monde.

Den 45-årige italieners navn er ikke nyt i dopingsammenhæng. Allerede i 2007 blev han taget i brugen af salbutamol ved Giro d'Italia, hvilket medførte en suspendering på et år af den italienske cykelstjerne.

Slovenske Borut Bozic og Kristijan Koren har angiveligt benyttet sig af præstationsfremmende midler i 2012-2013 ligesom Alessandro Petacchi, mens kroatiske Kristijan Duraseks dopingsnyd er nyere og stammer fra 2017.

Slovakiske Kristijan Koren (th.) kørte tidligere for cykelholdet Cannondale-Drapac.
Slovakiske Kristijan Koren (th.) kørte tidligere for cykelholdet Cannondale-Drapac. Foto: PHILIPPE LOPEZ
Vis mere

Meldingerne kommer som endnu en bombe under Giro d'Italia, dagen efter den colombianske rytter Juan Sebastian Molano (UAE Emirates) måtte forlade løbet efter at have fået konstateret et 'usædvanligt fysiologisk resultat'. Dermed rystes UAE-holdet af to potentielle dopingskandaler på knap et døgn.

Selvom Molano ikke umiddelbart er en del af Operation Aderlass, er anklagerne et hårdt slag for cykelsporten og Giroen, hvor to ryttere allerede har forladt løbet efter kun fire etaper grundet dopinganklager.

Hidtil har sportsverdenen ventet i spænding på både navne på den omtalte dopingliste, men også hvilke sportsgrene atleterne kommer fra. Der skulle angiveligt være tale om 21 atleter i alt med otte forskellige nationaliteter fra fem forskellige sportsgrene.

De seneste dage har været hårde for cykelsporten. Mandag indrømmede den tidligere rytter Danilo Hondo også brug af doping, hvilket betød, at han stoppede med sit job som schweizisk landstræner.