Den seneste måned har været alt andet end god for Mathias Norsgaard.

»Det går sgu ikke særlig godt,« lyder den første kommentar fra den 22-årige Movistar-rytter, da B.T. fanger ham på telefonen i morens hjem i Brædstrup tæt ved Horsens.

Det danske stortalent er i gang med genoptræningen efter en skrækulykke i december, hvor han brækkede benet, da han frontalt blev kørt ned under en cykeltur i Spanien.

Efterfølgende ventede der flere operationer og et smertehelvede uden lige for den unge dansker, inden han kunne sætte sig op på cyklen for at rulle ud på de danske landeveje for første gang siden den skæbnesvangre dag i december. Her var B.T. i øvrigt med, og den oplevelse kan du læse meget mere om her.

22-årige Mathias Norsgaard.
22-årige Mathias Norsgaard. Foto: Rasmus Laurvig / Byrd
Vis mere

»De efterfølgende uger gik godt, hvor jeg fik trænet og kørt rigtig stærkt på cyklen, men scanningerne har bare vist, at knoglen stadig er knækket, og helingen går ikke særlig godt, så jeg har måttet tage en pause fra det hele,« fortæller cykelrytteren om en tilværelse, hvor han i øjeblikket nærmest er helt isoleret fra omverdenen – dog ikke på grund af coronavirussen:

»Jeg er meget depressiv i øjeblikket på grund af det her tilbageskridt, da jeg åbenbart har lavet flere fejl undervejs i genoptræningen. Derfor er jeg også bange for, hvad der kommer til at ske fremadrettet med mit ben. Lige nu kan jeg kun gå rundt på det et par gange om dagen i 15 minutter ad gangen.«

Efter Mette Frederiksens berømte pressemøde 12. marts valgte Mathias Norsgaard da også at gå i selvvalgt karantæne i hjemmet, da han frygtede, at et sygdomsforløb ville hindre helingsprocessen yderligere.

»Jeg har aldrig hørt om knogler, der ikke vil hele ordentligt, og da jeg jo er en ung sportsmand, der lever sundt og træner godt, så kan jeg ikke forstå det. Jeg kan hverken gøre fra eller til, og det er vildt deprimerende, at det er ude af mine hænder. Det er noget lort,« forklarer han.

Mathias Norsgaard har fået et voldsomt ar efter to operationer.
Mathias Norsgaard har fået et voldsomt ar efter to operationer. Foto: Rasmus Laurvig / Byrd
Vis mere

Da stortalentet i februar satte sig op på cyklen igen, så han frem til en tid, hvor han igen kunne drøne rundt på de spanske landeveje, men genoptræningens tilbageskridt og frygten for coronavirus har sat en brat stopper for de forhåbninger lige foreløbig.

»Jeg skulle have været i Spanien nu med nogle venner, men i stedet ligger jeg her og ingenting kan. Jeg taler ikke med nogen om det, og jeg sidder bare her og tæller dagene. To uger føles jo som et halvt år for tiden,« siger Mathias Norsgaard og tilføjer:

»Det er hårdt, fordi jeg er i en situation, hvor jeg ikke selv er herre over det. Jeg er lidt i chok, må jeg indrømme.«

Drømmen om et hurtigt comeback er udskiftet med en tilværelse, der ikke kunne minde mindre om livet som professionel cykelrytter, fortæller han:

Mathias Norsgaard cyklede en kort tur i 45 minutter.
Mathias Norsgaard cyklede en kort tur i 45 minutter. Foto: Rasmus Laurvig / Byrd
Vis mere

»Tiden går bare langsomt, og jeg har jo stort set kun cyklingen i mit liv, for det er jeg normalt stor tilhænger af kun at have, men det bider mig så i røven nu.«

Tilbageskridtet har faktisk ramt ham så hårdt, at han har svært ved at overskue en comebackdato.

»Jeg er jo lavest i hierarkiet på Movistar-holdet lige nu, så det bliver i hvert fald ikke før tidligst i august, afslutter han.«

Det er dog ikke kun Mathias Norsgaard, der ikke kan deltage i nogle cykelløb lige for tiden. Frygten for coronavirus har sat en midlertidig stopper for alle cykelløb, og Tour de France er også i fare for at blive aflyst, hvis det skal køres uden tilskuere.