Da præmiepengene for klassikeren Omloop Het Nieuwsblad i februar blev offentliggjort, efterlod det de kvindelige cykelryttere med åben mund og polypper.

Det var det samme løb på de samme veje. På den samme dag. Det blev vist på de samme tv-kanaler kloden rundt for de samme seere. Men et sted var der en verden til forskel.

Kvindernes vinder, Anna van der Breggen, indkasserede knap 1.000 euro. Og mændenes sejrherre? Davide Ballerini kunne rejse hjem 16.000 euro rigere ...

»Det er jo helt urimeligt. Jeg synes ikke, vi er en tiendedel værd i forhold til herrerne. Det er bare ikke godt nok – det afspejler slet ikke den vilde udvikling, kvindecykling har været igennem.«

Da Davide Ballerini i februar vandt Omloop Het Nieuwsblad, indkasserede han 16 gange flere penge end kvindernes nummer et, Anna van der Breggen.
Da Davide Ballerini i februar vandt Omloop Het Nieuwsblad, indkasserede han 16 gange flere penge end kvindernes nummer et, Anna van der Breggen. Foto: DAVID STOCKMAN
Vis mere

Ordene kommer som skud fra et maskingevær fra den danske cykelstjerne Cecilie Uttrup Ludwig.

Hun skyder på en konservativ sport, der i 2021 stadig behandler kvinderne som andenrangsmennesker – i hvert fald når det kommer til præmiepenge.

»Jeg træner lige så meget som mændene. Jeg træner endda sammen med dem. Vi lever på samme måde, kører de samme løb. Alligevel får vi en tiendedel i præmiepenge,« siger hun og fortsætter:

»Jeg siger ikke, at vi skal have det samme beløb. Men det skal være større end en tiendedel. Der er sket så meget på ti år. Dengang var der ingen kvindeløb på tv. Nu transmitteres det hele, der er et kæmpe publikum og en større interesse. Men vi hænger fast i fortiden.«

Det var dette simple cirkeldiagram, der udløste lavinen. Debattører, ryttere og eksperter har siden undret sig vidt og bredt over den enorme pengeforskel i præmiepenge, som for længst er lukket i de fleste professionelle sportsgrene.

Cecilie Uttrup Ludwig har i sæsonens første løb været en af de mest toneangivende ryttere, og nu placerer hun sig igen forrest – i kvindernes kamp for en fair fordeling af midlerne.

For selvom den internationale cykelunion, UCI, forsøger at lukke forskellen, går det ifølge den 25-årige dansker alt for langsomt:

»Jeg forsøger at række ud og spørge vores lovgivende organ, UCI, om de ikke kan hjælpe her og lovgive om tingene. De har lavet et minimumskrav, der betyder, at kvindernes præmiepenge skal stige med ti procent om året,« siger hun og fortsætter:

»Jeg træner lige så meget som mændene. Jeg træner endda sammen med dem. Vi lever på samme måde, kører de samme løb. Alligevel får vi en tiendedel i præmiepenge,« siger Cecilie Uttrup Ludwig.
»Jeg træner lige så meget som mændene. Jeg træner endda sammen med dem. Vi lever på samme måde, kører de samme løb. Alligevel får vi en tiendedel i præmiepenge,« siger Cecilie Uttrup Ludwig.
Vis mere

»Hvis vi skal fortsætte den udvikling, går der mange år, før vi opnår noget, der er fair. Lige nu er fordelingen så unfair. Vi skal være tålmodige, Rom blev ikke bygget på en dag. Men det går for langsomt.«

Den betragtning er mange i cykelmiljøet enige i. I den første weekend af marts blev det ikoniske Strade Bianche kørt på de hvide grusveje omkring italienske Siena.

Dramaet og intensiteten i mændene og kvindernes løb var ens, men herrernes samlede præmiepenge var fem gange større end kvindernes.

Det fik cykelfans til at støtte en kampagne, der gjorde kvindernes præmiesum større end mændenes.

Cecilie Uttrup Ludwig (tv) kører med om de sjove placeringer - men præmiepengene er en del sjovere, hvis man er mand.
Cecilie Uttrup Ludwig (tv) kører med om de sjove placeringer - men præmiepengene er en del sjovere, hvis man er mand. Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD
Vis mere

Cecilie Uttrup Ludwig udmærkede sig med en femteplads og fik dermed del i støttekronerne, men det er ikke pengene – som hun i øvrigt deler med holdkammeraterne – hun glæder sig mest over. Det er den vigtige gestus.

»Den indsamling var et sindssygt fedt initiativ. Det stak jo helt af. De indsamlede over 200.000 kroner. Det viser, hvor stort et engagement og hvor stort et publikum der er. Glem de gamle klicheer om, at ingen ser kvindecykling. Det passer bare ikke. Se på seertallene. Vi har jo heller ikke en tiendedel af tv-seerne sammenlignet med mændene.«

Netop seertallene for kvindecykling har professor Daam Van Reeth fra universitetet i Leuven sat sig for at undersøge.

Kort fortalt er de eksploderet – eksempelvis var der til det føromtalte Omloop Het Nieuwsblad 330.000 seere i cykelgale Holland til kvindernes løb. 170.000 så med, da mændenes løb blev afgjort.

Cecilie Uttrup Ludwig på podiet ved La Fleche Wallonne i 2020 med Anna van der Breggen og Demi Vollering.
Cecilie Uttrup Ludwig på podiet ved La Fleche Wallonne i 2020 med Anna van der Breggen og Demi Vollering. Foto: KRISTOF VAN ACCOM
Vis mere

Præmiepengene er ikke den eneste varme kartoffel i cykelfeltet. De professionelle mandskabers notorisk lave lønninger fik sidste år UCI til at indføre en minimumsbetaling på 20.000 euro om året til kvinderne på World Touren.

Dengang vakte det ramaskrig. Mange frygtede, det ville føre til lukning af kvindehold, og at det kunne stoppe det momentum, som kvindecykling oplevede. Det modsatte skete.

»Mange troede, det ville ødelægge holdene. Men det viser sig, at pengene blev fundet. Der var lige så mange World Tour-hold året efter. Så det viser også, at man kan ændre på tingene. Ikke fra den ene dag til den anden, men vi kan bevæge os stille og roligt frem,« siger Cecilie Uttrup Ludwig.

Hun og resten af kvindefeltet kan se frem til en gradvis lønstigning, der betyder, at de i 2023 har krav på samme minimumsløn som rytterne på mændenes næsthøjeste niveau, de såkaldte pro-kontineltalteams.

Da Anna van der Breggen vandt Omloop Het Nieuwsblad i februar måtte hun nøjes med knap 1.000 euro i præmiepenge. Den mandlige sejrherre, Davide Ballerini, fik 16 gange så mange penge.
Da Anna van der Breggen vandt Omloop Het Nieuwsblad i februar måtte hun nøjes med knap 1.000 euro i præmiepenge. Den mandlige sejrherre, Davide Ballerini, fik 16 gange så mange penge. Foto: DAVID STOCKMAN
Vis mere

Nu håber Cecilie Uttrup Ludwig at hendes – og kollegernes – opråb kan sætte gang i en endnu større omvæltning.

»Det her har jo kreeret en mediestorm og skabt stor opmærksomhed. Det gør det jo kun, fordi så mange fans og eksperter har skrevet om det. Det er relevant at diskutere – og jo mere vi taler om det, jo flere podcasts, artikler, og jo mere folk snakker om det, desto mere fantastisk synes jeg, det er.

Dog mangler der opbakning et særligt sted fra.

Cecilie Uttrup Ludwig hører ofte fra de mandlige ryttere, at kvindernes forhold og lave præmiepenge er urimelige. Men de glimrer ved deres fravær i den offentlige debat, mener danskeren:

»Mange af gutterne har skrevet til mig, at de er enige. De synes, det er tosset. Når jeg snakker med dem, siger de 'Det har du ret i, Cille'. Men det det ville skabe meget mere debat, hvis de også støttede op om det offentligt. Men de tænker måske, at pengene så skal gå fra deres pulje,« siger hun og beroliger de mandlige kolleger:

»Jeg vil ikke tage jeres penge! Jeg siger bare, at vores andel burde være større. Jeg kunne godt ønske mig, at de også gik ud og kæmpede for sporten.«