»Man kunne se, hvordan hans verden brød sammen i det sekund, han fandt ud af, at det blev filmet.«

Sådan siger den danske Mitchelton-Scott-rytter Christopher Juul-Jensen, der lørdag var med fra start ved Giro d'Italia, om filmen af den østrigske skiløber Max Hauke, der blev filmet i færd med at bloddope sig (se toppen af artiklen).

Det kickstartede en omfattende dopingskandale, der viste sig at omfatte flere cykelryttere også. Den 3. marts stod den østrigske cykelrytter Stefan Denifl frem som dopingsynder.

Kort efter gjaldt det hans landsmand Georg Preidler, som Christopher Juul-Jensen kender fra sin tid som amatørrytter.

Georg Preidler, som Christopher Juul-Jensen kender fra tiden som amatør, stod frem og indrømmede brugen af doping.
Georg Preidler, som Christopher Juul-Jensen kender fra tiden som amatør, stod frem og indrømmede brugen af doping. Foto: LIONEL BONAVENTURE
Vis mere

»Det, som er så forfærdeligt, er, at jeg tror, at han (Preidler, red.) har fortrudt det, det sekund, han sagde ja til det. Men hans liv er smadret. Han er selv skyld i det, det ved jeg godt,« siger Christopher Juul-Jensen.

»Jeg har talt med Preidler i feltet. Virkelig en sød, behagelig, fornuftig og klog dreng. På alder med mig. En god cykelrytter og en, jeg altid hilste på. Det er fucked.«

Rytternes indrømmelser har været led i fortællingen om en omfattende dopingskandale med den famøse dopinglæge Mark Schmidt som omdrejningspunkt. Det viser sig, at han står i centrum for et organiseret dopingprogram, som går på tværs af sportsgrene. Selvom rytterne 100 pct. selv er skyld i deres dopingforbrug, er Christopher Juul-Jensen berørt af, hvor meget brugen af doping kan gå ud over en cykelrytters karriere og liv.

»Det lyder absurd at sige, at man har ondt af de personer. For de er selv skyld i det, og det er dem, der er med til at smadre vores sports ry. Altså 2019, bloddoping. En gammel tysk blodlæge. Det er surrealistisk,« siger Christopher Juul-Jensen.

Angiveligt er der flere cykelryttere på en liste over dopingsyndere, som ikke er offentliggjort endnu. Det kan blive skadeligt for cykelsporten, der i forvejen har kæmpet med at skille sig af med en dyster fortid.

»Man sidder og glæder sig lidt til, at de bliver fanget. Men man frygter også, hvad det kommer til at have af betydning for sporten generelt,« siger Christopher Juul-Jensen, der næsten ikke kan overskue konsekvenserne af en ny dopingskandale.

»Det ville være så mega nedern. For så skal man igen at forklare det over for folk, der ikke forstår det. Jeg forstår det heller ikke, og jeg er helt overbevist om, at det er en ren sport generelt. Men man kan jo ikke forvente, at alle ikke snyder. Der er jo også folk i samfundet, som snyder jo i skat,« siger den 29-årige dansker.

Giro d'Italia startede lørdag og varer til 2. juni. Ud over Christopher Juul-Jensen kører danske Mikkel Honoré (Quick-Step) også løbet, mens Matti Breschel (EF Education-First) er udgået.