Chris Froome mener, at der er meget fejlagtig information om hans salbutamol-sag i omløb, og at folk vil se det fra hans synspunkt, når alle facts kommer frem.

Endelig har Chris Froome offentligt givet sin version af salbutamol-sagen, der fortsat ruller og venter på sin afgørelse.

Før onsdagens startskud til 1. etape af Ruta del Sol stillede Team Sky-rytteren sig frem foran en ordentlig bunke af journalister fra alle verdenshjørner. Med ét uundgåeligt emne som omdrejningspunkt: sagen om hans for høje niveau af astmamedicin under sidste års Vuelta a España.

I den forbindelse forklarede Chris Froome foran de mange snurrende kameraer, mikro- og diktafoner, at man ikke skal tro på alt, hvad man hører eller læser om hans salbutamol-sag.

»Der er meget misinformation i omløb, og mange mennesker har en holdning uden helt at forstå processen. Jeg tror, at folk vil se det fra min side, når alle fakta kommer frem i lyset,« sagde Chris Froome ifølge magasinet Cycling Weekly.

Hverken Chris Froome eller Dave Brailsford, som også talte til de fremmødte medier før onsdagens etapestart, satte ord på, hvad det er for oplysninger, som er forkerte.

Ifølge BTs oplysninger er det tirsdagens historie i Gazzetta dello Sport, som Team Sky blandt andet mener er ukorrekt. Tirsdag skrev avisen, at Froomes sag snart - måske allerede i denne uge - kan komme for UCIs Anti-Doping Tribunal. Rådet, som kan ende med at skulle træffe en afgørelse i sagen, består af fem medlemmer, herunder den danske jurist Helle Qvortrup Bachmann, der ikke har været til at træffe for en kommentar.

Chris Froome var omringet af journalister før starten på Ruta del Sol.
Chris Froome var omringet af journalister før starten på Ruta del Sol. Foto: JORGE GUERRERO
Vis mere

Chris Froome, som har vundet Tour de France fire gange, blev i sidste års Vuelta a España målt med 2000 nanogram/milliliter salbutamol i sin urin. Det er sagens kerne. Den tilladte grænse for salbutamol går ved 1000 nanogram/milliliter, og derfor foregår der nu et juridisk spil mellem Team Sky og Chris Froome på den ene side og den internationale cykelunion UCI på den anden. Skal Froome straffes eller ej?

Egentlig burde sagen alene være håndteret i kulissen, ude af offentlighedens nysgerrighed og bevågenhed. Sådan er det normalt. Men de to aviser Le Monde og The Guardian kunne 13. december berette, at Froome havde indleveret en prøve med et for højt niveau af astmamedicin, og lige siden har den været diskuteret vidt og bredt.

LÆS MERE: Sky-boss åbner endelig munden i Froome-sag - og han har en klar besked til kritikerne

Chris Froome benægter, at han bevidst har overskredet den tilladte grænse for salbutamol, som hjælper musklerne omkring luftvejene til at slappe af. Derfor mener han og Team Sky også, at han kan køre Ruta del Sol helt uden moralske skrubler, selvom præsidenten i den internationale cykelunion UCI, David Lappartient, tidligere har sagt, at Team Sky bør suspendere ham frem til, at der foreligger en afgørelse.

»Vi er i fuld gang med den proces nu, og i den proces har jeg mulighed for at bevise, at jeg ikke har gjort noget galt. Jeg ved, at jeg ikke har gjort noget forkert, og det er min intention at vise det,« sagde Chris Froome, der holder sig inden for reglerne ved at deltage i Ruta del Sol.

I den forbindelse sagde Chris Froome også, at han er glad for den støtte, som han har fået gennem hele forløbet, og han påstår desuden, at han har en 'fantastisk opbakning' i feltet.

I onsdagens BT gav Jakob Fuglsang udtryk for, at det er forkert, at Chris Froome kører cykelløb før, at der foreligger en afgørelse, og også den danske Etixx-Quick-Step-rytter Michael Mørkøv mener, at noget ikke er, som det burde være.

Mørkøv understreger, at det et er svært at udtale sig om en sag, som han kun kender gennem medierne, men set udefra mener han ikke, at Chris Froome burde køre cykelløb uden en afgørelse i sagen - en afgørelse, som ifølge Mørkøv trækker unødvendigt meget i langdrag, og som UCI burde sørge for at få afgjort hurtigere.

»Jeg forstår ikke, hvorfor de her sager skal trække ud i flere måneder. Lidt forsimplet er det vel for helved bare nogle e-mails, der skal sendes frem og tilbage. Hvis man vil have mere gennemsigtighed og klarhed, skal det være muligt at bevise sin uskyld hurtigere,« siger Michael Mørkøv.

Han ærgrer sig over, at andre, der dyrker sporten, skal belemres med sagen, og Mørkøv mener desuden ikke, at det bør være op til Froome selv at trække sig før, at der er en afgørelse i sagen.

»Jeg har aldrig været i en lignende sag. Men hvis det nu var mig, og jeg selv kunne stå inde for, at jeg aldrig har gjort noget, der minder om doping, ville det være mærkeligt, hvis jeg selv skulle trække mig. Derfor synes jeg ikke, man kan forvente, at Froome gør det af sig selv.«

Der er ikke en fast dato for, hvornår der falder en afgørelse i sagen, men David Lappartient har tidligere sagt, at han håber, at det bliver inden Giro d'Italia i maj. Når afgørelsen foreligger, kan alle involverede parter anke sagen til den internationale sportsdomstol CAS.

UCI og Team Sky har begge afvist at medvirke i denne historie.