Mattias Skjelmose kørte sig op på en samlet andenplads i Baskerlandet Rundt på en drivvåd etape, hvor Jonas Vingegaard Visma-holdet viste usædvanlige tendenser. De skal helst stoppe, inden det bliver bekymrende.

Her får du B.T.s dom fra første etape af Baskerlandet Rundt, der blev vundet af Paul Lapeira.

Jonas Vingegaard og Visma-Lease a Bike har gjort os vant til, at de moser deres konkurrenter, når det gælder etapeløb.

Danskeren kom da også helskindet igennem tirsdagens våde omgang gennem Baskerlandet, men han og holdkammeraterne var slet ikke ligeså synlige i fronten af løbet, som de plejer.

Manden fra Glyngøre kom fint igennem dagens etape, men Jonas Vingegaard og Visma-storholdet skal passe på. 

For selvom den 27-årige dansker er eminent til at klare sig selv, kræver det en stærk mandsopdækning fra de gule holdkammerater, hvis han skal vinde den baskiske rundtur. Det må ikke blive en bekymring.

På trods af en lynhurtig hjelm var Jonas Vingegaard langsommere end sine rivaler på mandagens enkeltstart.
På trods af en lynhurtig hjelm var Jonas Vingegaard langsommere end sine rivaler på mandagens enkeltstart. Foto: Juan Herrero/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Det er ligemeget, hvilken form man er i nu. Det kan aldrig ændre sig til Touren.«

Sådan lød det fra Jonas Vingegaard til pressen inden tirsdagens etape i interviewet, som du kan se herunder, og lige nu er det præcis den måde, danskeren skal tænke på.

Sidste år led den dobbelte Tour-vinder årets største nedtur med tredjepladsen i Paris-Nice, hvor han virkede langt under Tadej Pogacars niveau. Alligevel endte han som bekendt med at smadre sloveneren på landevejene i juli.

Vingegaard har indtil videre ikke lignet løbets stærkeste mand i det brølstærke felt. Men lad os nu se, om han ikke har sat sine konkurrenter på plads på lørdag.

Kikkerten har været rettet mod Vingegaards flyvetur, men er det egentlig Gøgeungen, vi skal kigge efter?

Bevares – det er da tidligt at træffe konklusioner efter anden etape – men indtil videre har Lidl-Trek-danskeren virket som den stærkeste af de to klassementfolk med rødbedefarvet pas.

Inden årets udgave af Baskerlandet Rundt blev der peget på superstjernerne Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel og Primoz Roglic som de største vinderbud.

Men kan Skjelmose levere en gigantisk overraskelse?

Med lidt mere end tre kilometer til mål røg den britiske stjerne Tao Geogeghan Hart i den drivvåde baskiske asfalt, hvilket aflivede hans sidste drømme i klassementet. Og hvorfor er det vigtigt, tænker du? Ja, det kan få altafgørende betydning for Mattias Skjelmose.

Danskeren delte nemlig indtil videre kaptajnværdigheden på Lidl-Trek med den tidligere Giro d'Italia-vinder, men nu kan der ikke være tvivl om, at det amerikanske storhold skal gøre alt for sit danske supertalent.

Mandag kørte Skjelmose en monsterenkeltstart, og tirsdag legede han med helt fremme ved etapens finale – inden han dog blev lukket inde og missede spurten på de afgørende meter.

Det rækker til en foreløbig andenplads i det samlede klassement. Bravo!

Mattias Skjelmose har fået en stærk start på Baskerlandet Rundt.
Mattias Skjelmose har fået en stærk start på Baskerlandet Rundt. Foto: Thomas Samson/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Selvom starten bliver det hårdeste, bliver onsdagen en noget anden prøve for baskerfeltet end tirsdagens etape.

Nu står den på mere end 3.000 højdemeter, og selvom det næppe bliver på den etape, Jonas Vingegaard skal hente mest tid på sine konkurrenter, bliver det – i hvert fald til en vis grad – en kamp mod uret for danskeren.

For med mandagens halvsløje enkeltstart, der har sendt thyboen bagud i forhold til stjerner som Primoz Roglic og Evenepoel, har han sekunder, der skal indhentes, hvis han vil stå øverst på det samlede podie.

Og når man vinder en flot baskerhat, er det da blot endnu mere tillokkende.

1. Paul Lapeira – Decathlon AG2R La Mondiale
2. Samuele Battistella – Astana Qazaqstan Team ''
3. Louis Vervaeke – Soudal Quick-Step ''
4. Pau Miquel – Equipo Kern Pharma ''
5. Alex Aranburu – Movistar Team ''
6. Guillermo Thomas Silva – Caja Rural-Seguros RGA ''
7. Valentin Retailleau – Decathlon AG2R La Mondiale ''
8. Gonzalo Serrano – Movistar Team ''
9. Brandon McNulty – UAE Team Emirates ''
10. Quiten Hermans – Alpecin-Deceuninck ''