»Selvfølgelig har han det.«

Sådan svarer Deceuninck-Quick Steps sportsdirektør, Brian Holm, på spørgsmålet om, hvorvidt danske Kasper Asgreen har en chance for at køre årets Tour de France.

Natten til tirsdag vandt den 24-årige Deceuninck-Quick Step-rytter sin første sejr som professionel, da han som den første krydsede målstregen ved anden etape af Californien Rundt foran store navne som amerikanske Tejay Van Garderen og italienske Gianni Moscon.

»Jeg kan slet ikke beskrive, hvor stort det er for mig,« siger Kasper Asgreen på et pressemøde ifølge holdets hjemmeside. Også Brian Holm var henrykt.

»Han kører med overskud og har fuldstændig is i maven på trods af, at han ikke har vundet før. Moscon, Tejay Van Garderen, den amerikanske drøm. Den giver han en finjustering. Det er vildt.«

Sejren kommer knap halvanden måned efter, at Asgreen kørte sig på en overraskende andenplads i monumentet Flandern Rundt. Fortsætter udviklingen, vil danskeren begynde at få en kometlignende karriere. Danskeren blev først professionel for omkring et år siden, og nu kan han ende med at køre Tour de France i sin blot anden sæson som professionel efter et fornemt forår.

»Sidste år snakkede vi om, at Vueltaen kunne blive for meget for ham. Der kørte han holdet sønder og sammen som nyprofessionel. Han har det, man kalder for en motor. En ekstraordinær motor,« siger Brian Holm.

Men i cykelverdenen er det ikke nok bare at have gode ben. Og lige fra begyndelsen stod det klart, at Kasper Asgreen var anderledes.

»Efter ganske kort tid var det åbenlyst, at han havde noget i hovedet, de andre ikke havde,« siger Brian Holm og fortæller en anekdote om Asgreen, der afslører hans stærke psyke.

I fjor kørte danskeren det italienske etapeløb Adriatica Ionica Race, og efter en etape ringede Brian Holm ham op for at sludre. Det danske sportsdirektør kunne se på lægerapporten, at Asgreen var styrtet med 60 km/t og blevet syet i hele hovedet, da han var hjælperytter for Elia Viviani, som i øvrigt vandt etapen.

»Da jeg ringede til Kasper, efter han havde været hos lægen, fortalte han mig ikke engang ud fra samtalen, at han var blevet syet i hele hovedet og var styrtet. Han piver ikke,« fortæller Brian Holm.

»Jeg ringede til ham dagen efter og sagde: 'Jeg ved ikke, hvor god du bliver, men du skal nok få en fin karriere med den indstilling.' Der var ikke en selfie, ikke noget på Facebook, sociale medier. De andre, de ligger billeder op af sig selv, hvis de bare bliver stukket af en bi.«

»Det er ikke en mand af de store følelser. Der har han noget, som de andre ikke har. Uden sammenligning,« siger Brian Holm om brandvarme Kasper Asgreen.
»Det er ikke en mand af de store følelser. Der har han noget, som de andre ikke har. Uden sammenligning,« siger Brian Holm om brandvarme Kasper Asgreen. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Ifølge Brian Holm har danskeren med sine evner på cyklen, sit temperament og sin indstilling et godt grundlag for at få en fin karriere som cykelrytter med gode lønninger de næste ti år. Kasper Asgreens afslappede væsen er også en stor styrke, når mange andre kan lade sig påvirke af de hektiske cykelløb.

»Man kan se i klassikerne, hvor andre sidder og stresser helt sindssygt over positionskampen, at det ikke rører ham. Asgreen kører mere og griner, han synes sgu, at det er meget fedt, det hele,« siger Brian Holm.

Faktisk har koldingenseren indimellem virket så afslappet, at det kan virke provokerende for andre.

»Jeg kan huske, at Tom Steels (tidl. rytter) sagde, at han kan virke halvarrogant, hvis ikke man kender ham. Fordi han er så afslappet. Man tænker: 'Hvad fanden, laver han pis med os?' Det er ikke en mand af de store følelser. Der har han noget, som de andre ikke har. Uden sammenligning.«