Mandag aften skete det, der bare ikke måtte ske, og som mange cykelryttere frygter.

Under en etape af Polen Rundt styrtede Bjorg Lambrecht for øjnene af en masse tilskuere. Mange ilede til for at hjælpe, og blandt dem var Quick-Steps læge.

»Da vi ser styrtet, ved vi, det ikke er godt. Den var gal. Vores læge stoppede og var der,« fortæller Quick-Steps direktør, Brian Holm, til B.T.  og fortsætter:

»Der var stille på resten af etapen. Man vidste ikke, hvad der skete. Det var tilskuerne, der stod der, som stoppede bilerne. Der vidste man, noget var galt, og det ikke var godt. Man håber så på det bedste hele tiden,« fortæller Brian Holm.

Sent mandag aften kom den triste melding. Bjorg Lambrecht var afgået ved døden efter styrtet, blot 22 år gammel. Lægerne havde kæmpet i lang tid, men hans liv stod ikke til at redde. Noget, der har ramt ikke bare Lotto Soudal men hele feltet - og cykelsporten generelt.

For selvom ryttere på vejene og direktørerne i bilerne på den ene side er konkurrenter, bekymrer de sig også om hinanden. Det er en stor familie, der kører rundt på vejene.

»Alle kender hinanden. Sportsdirektørerne fra Lotto (Soudal, red.) har begge kørt for mig. Vi kender dem. Det er en familie, der kører rundt. Alle er rigtig kede af det. De er virkelig ramt, og det er hele feltet helt ned til mekanikerne. De kender hinanden alle sammen. Det er underligt. Og så bander og svovler man over, det går så galt,« siger Brian Holm om den sport, de allesammen elsker.

Bjorg Lambrecht var et af de helt store talenter i sporten. Han har vundet U23-udgaven af Liége-Bastogne-Liége, og i juni forlængede han sin kontrakt med Lotto Soudal.

Bjorg Lambrecht styrtede mandag eftermiddag og afgik efterfølgende ved døden. Han blev kun 22 år gammel.
Bjorg Lambrecht styrtede mandag eftermiddag og afgik efterfølgende ved døden. Han blev kun 22 år gammel. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vis mere

Derudover markerede han sig i år med top-seks placeringer i blandt andet Amstel Gold Race og La Flèche Wallone.

Siden nyheden om hans alt for tidlige død kom frem, er der også kommet mange hilsener fra cykelstjerner og cykelhold verden over, der begræder tabet af en kollega, holdkammerat og ven.

Og ved Polen Rundt er tirsdagens etape blevet neutraliseret. Der bliver hverken kørt om point eller sejr, og skulle Lotto Soudal vælge at stille til start, får de lov at køre samlet i mål foran feltet. Noget, Brian Holm også ser som en flot måde at ære Bjorg Lambrecht på.

»At aflyse det vækker ham desværre ikke til live. Jeg synes, det er en fin måde at mindes ham på. Men alle er jo forskellige. Nogle har mistet en træningsmakker og holdkammerat. Det skal fordøjes,« siger Brian Holm.

Han er påvirket af situationen. For netop styrt er en risiko i cykelsporten, og det er noget, man frygter og håber ikke sker hver dag.

»Det er en del af arbejdet, og det er nogle ting, man aldrig nogensinde kan vænne sig til. Man ved, det er der, og med alderen har man set det nogle gange, og det sidder i en for eftertiden. Man bliver bange, når de styrt kommer. Jeg bryder mig heller ikke om det. Det er ligesom, når ens børn kommer til skade,« siger Brian Holm.

Efter mandagens frygtelige oplevelse, tror han egentlig, flere ryttere finder styrken ved at gøre det, de alle elsker allermest.

»Jeg tror, det for rytterne er det bedste middel at sidde på cyklen og så gennemføre etapen,« siger Brian Holm.