Lyt til artiklen

2022 har ikke været det nemmeste år for Emma Norsgaard Bjerg.

På trods af en række fornemme resultater har det til tider taget decideret hårdt på den talentfulde cykelrytter.

Det hele kulminerede for lidt over en måned siden, da hun i ren afmagt erklærede, at hun var færdig med at køre enkeltstart – på trods af en titel som dansk mester under to måneder tidligere.

Skuffelsen havde taget over, og det var svært for hende at overskue en fremtid i disciplinen.

Emma Norsgaard Bjergs ægtemand, Mikkel Bjerg, har været altafgørende for hendes karriere.
Emma Norsgaard Bjergs ægtemand, Mikkel Bjerg, har været altafgørende for hendes karriere. Foto: LEONHARD SIMON
Vis mere

»Det mentale har været lidt anderledes for mig i år. Jeg har lært, at jeg skal finde glæde i det og fokusere mindre på resultatet. Det synes jeg har hjulpet,« siger Emma Norsgaard Bjerg til B.T. ved VM i australske Wollongong.

Presset indefra endte med at blive dårligt for hende. Det var ikke konstruktivt og var med til at grave et hul, der var svært at komme opad igen.

»Der har været enkeltstarter, hvor jeg ikke har levet op til mine egne forventninger. Så er jeg styrtdykket bagefter,« forklarer hun.

»Mentalt har det været rigtig hårdt at være så skuffet over sig selv gang på gang. Det smittede af på mit linjeløb.«

En række samtaler og en dyb refleksion senere stillede hun alligevel op til enkeltstart ved VM, hvilket rakte til en 14.-plads.

På trods af resultatet var fornemmelsen god, og her har særligt én person spillet en rolle for at få Movistar-rytteren tilbage på sporet. Hendes ægtemand, Mikkel Bjerg, der også er professionel cykelrytter og enkeltstartsspecialist.

Han kører for storholdet UAE og var helt suveræn som U23-rytter, da han som den eneste nogensinde blev verdensmester i enkeltstart tre år i træk.

Men vejen op til seniorerne var hård, og faktisk var han igennem noget af det samme som sin hustru.

Forventningerne var tårnhøje, skuffelsen endnu større, og derfor skulle han lære at håndtere nedturene konstruktivt. Netop det har parret kunnet dele.

»Det er så hårdt, når både Mikkel og jeg har så høje forventninger til hinanden, og så ryger det bare i vasken nogle gange,« siger Emma Norsgaard Bjerg, inden hun sætter ord på, hvor vigtig Mikkel har været for hendes egen karriere.

»Mikkel er måske den, jeg har brugt allermest, når jeg har haft det svært. Han overbeviste mig om at komme her og køre enkeltstart. Han tror så meget på mig og tror, at det er en fase, jeg skal over.«

»Hvis jeg har noget, uanset hvilket aspekt det er, er det altid Mikkel, jeg kommer til. Men især her med enkeltstart og det mentale har han været en gave for mig. Vi sparrer helt vildt godt med hinanden, har det samme liv og de samme problemer, vi står i.«

Emma Norsgaard Bjerg (i midten) vandt DM i enkeltstart tidligere på året.
Emma Norsgaard Bjerg (i midten) vandt DM i enkeltstart tidligere på året. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Parret er i disse dage begge ved VM i Australien.

Pudsigt nok kørte Mikkel Bjerg sig til præcist samme placering som Emma, men udadtil lod de begge til at bruge placeringen konstruktivt.

»Mikkel er min bedste ven, min partner og indimellem også min træningspartner. Det er nemt at tale med ham om det.«

Og så er han hendes største fan. For han var ikke i tvivl, da B.T. spurgte ham om, hvem af ham og hustruen, der er den dygtigste cykelrytter.

»Det er hun. Uden tvivl. Jeg lægger mig fladt ned. Hun er meget dygtigere, end jeg er. Men det tror jeg måske ikke helt, hun forstår,« fastslog Mikkel Bjerg med et smil.

»Hun ville nok ikke give mig ret, men det er, fordi hun er så beskeden.«

B.T. bragte selvfølgelig spørgsmålet videre til Emma, og svaret var ikke overraskende, som Mikkel Bjerg havde varslet.

»Jeg ved, at Mikkel har sagt, at jeg er den bedste cykelrytter. Det siger han tit til mig. Men det er jeg jo ikke,« forklarede hun og brød ud i latter.

»Mikkel har gjort noget i U23-rækkerne, som ingen andre har gjort med VM tre år i streg. Men jeg ved, at han er slemt begejstret for mig. Han kan godt lidt at tale mig op.«

»Det skal dog også siges, at jeg aldrig havde været, hvor jeg er nu, uden Mikkel.«

Emma Norsgaard Bjerg er en del af Danmarks landshold, når kvinderne kører linjeløb lørdag. Søndag bliver det Mikkel Bjerg og herrernes tur.