En midtjysk Alex Ferguson.

Det var, hvad FC Midtjylland efter eget udsagn håbede at have ansat, da klubben præsenterede Kenneth Andersen som ny cheftræner. Nu har han sagt op.

Sir Alex Ferguson sad i sit job i Manchester United i 26 år. Kenneth Andersen havde tøjlerne i FC Midtjylland i 10 måneder. Nu er Andersen fortid i et af dansk fodbolds største trænerjob. Han tager tilbage, hvor han kom fra, og erstattes efteråret ud af assistenten Brian Priske.

Andersen sendes tilbage til hvervet som ungdomstræner med de sædvanlige lovord. Men lad os være ærlige. Hans ansættelse lugter i dag mere af fejl og fiks idé end af genistreg.

(Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix)
(Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix) Foto: Helle Arensbak
Vis mere

Kenneth Andersen formåede ikke at flytte FC Midtjylland, efter han overtog fra Jess Thorup i oktober sidste år. Tværtimod.

Andersen overtog et mesterhold. Han efterlader et hold, der ganske vist er pokalmester, men derudover har taget et skridt tilbage både i national og international kontekst. Spillestilen er mudret, og det er tilfældighederne, der hersker på det mandskab, Brian Priske nu overtager. Det kan Claus Steinlein og Rasmus Ankersen, der styrer showet i Herning og omegn, ikke være tilfredse med.

Det var ikke desto mindre deres beslutning at gøre 'Danmarks mest vindende ungdomstræner' til Superligatræner i en alder af 50 år. Så alt falder tilbage på dem.

Steinlein og Ankersen lagde alle pengene på feltet med strategi, klubånd og synergier – og ikke en krone på feltet med erfaring, gennemslagskraft og udsyn. De seneste 10 måneder har rouletten spundet. Nu er kuglen faldet ned, men den landede ikke, hvor de midtjyske bosser ønskede.

FC Midtjylland har så mange gode ting kørende. Klubben har gode fodboldspillere, masser af talenter på vej frem, en sund økonomi, evnen til at sælge stort og et akademi, der efter danske forhold er en ren guldmine. Alt det skal de være stolte af på heden.

Jeg forstår tanken om at rekruttere en Superligacheftræner internt. Men jeg er ikke enig i den. I min optik skal en cheftræner på det niveau, FC Midtjylland befinder sig, ikke være en forlængelse af klubben. Han skal være en tilbygning.

I stedet for at bibringe endnu mere af det, der allerede findes, skal han tilvejebringe alt det, der ikke eksisterer i klubben. I FC Midtjyllands tilfælde er det international erfaring, gennemslagskraft og lederevner på trænerbænken.

FC Midtjylland-ledelsen har nu i flere omgange ansat 'svage' cheftrænere. Og her taler jeg ikke om cheftrænere, der som Kenneth Andersen siger op for at være tro mod sig selv. Slet ikke.

Jeg taler i stedet om cheftrænere, der adlyder blindt og ikke selv sidder ved rattet. Cheftrænere, der skifter en angriber ind for at forsvare en føring, fordi ejer Matthew Benhams data siger, at det stik imod kutyme og mavefornemmelse er det rigtige at gøre. Cheftrænere, der først og fremmest er ansat som ledelsens forlængede arm ind i truppen og ud på banen og i mindre grad er hyret for selv at udvikle.

For FC Midtjyllands skyld håber jeg, de nu går en anden vej. At de forsøger at kombinere en dygtig, stærk og internationalt erfaren træner med de værdier og ideer, der er så bundfældet i klubben.

De kommende fire måneder er Brian Priske cheftræner. Som ægte klubmand og et stort trænertalent er han det både oplagte og nemme valg. Ja, faktisk burde han vel egentlig have haft jobbet allerede sidste år.

Hvis det går, som præsten prædiker, og det har for vane i Superligaen, får Priske om nogle måneder sikkert også jobbet tilbudt på permanent basis, hvis han gør det bare nogenlunde godt.

Brian Priske præsenteres på et pressemøde som ny cheftræner i FC Midtjylland i Ikast mandag den 19. august 2019. (Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix)
Brian Priske præsenteres på et pressemøde som ny cheftræner i FC Midtjylland i Ikast mandag den 19. august 2019. (Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix) Foto: Helle Arensbak
Vis mere

Det har trænertalentet måske også i udgangspunktet fortjent, for han har været en loyal og dygtig partisoldat, der tilmed har hentet inspiration hos Ståle Solbakken i FC København.

Det ændrer dog ikke på, at FC Midtjylland i min optik nu bør ryste posen i den sportslige ledelse og smide mere ansvar over på cheftræneren.

Klubben har midlerne og navnet til at tiltrække en stærk og dygtig international træner, der kan føre klubben ud i Europa og true FC København herhjemme.

Hvis de kan finde den rigtige, er det på tide at hente ham.