Lyt til artiklen

Amerikanske Mary Cain var for få år siden et ungt, lovende løbertalent. Men karrieren løb ud i sandet.

Og ifølge et søgsmål var der en god grund til, at det skete.

I fire år var hun en del af det kontroversielle Nike Oregon Project, som var et atletikprogram, som træneren Alberto Salazar var en stor del af.

I 2019 blev programmet lukket ned, efter Salazar fik fire års karantæne efter at være involveret i flere dopingsager. Salazars karantæne blev senere gjort permanent, da sager om seksuelt chikane så dagens lys.

Mary Cain i 2013.
Mary Cain i 2013. Foto: VALERY HACHE
Vis mere

Og nu er han og projektet igen i vælten.

Den nu 25-årige Mary Cain har valgt at sagsøge Nike, som stod bag projektet, samt Salazar for 20 millioner amerikanske dollar (128 millioner kroner, red.). Det skriver mediet Oregon Live.

Cain anklager i søgsmålet Salazar for chikane og psykisk vold igennem sine fire år i Oregon.

Blandt anklagerne lyder det, at Salazar gjorde alt for at kontrollere hendes vægt og nedgjorde hende ved flere lejligheder. Blandt andet foran holdkammeraterne.

'Salazar fortalte hende, at hun var for fed, og at hendes bryster og bagdel var for store,' lyder det i søgsmålet ifølge mediet.

Kontrollen med Cains spisevaner blev så voldsom, at hun måtte stjæle proteinbarer fra holdkammerater for at stille sin sult.

Det hele resulterede i depression og angst hos Cain, der nu er gået rettens vej. Nike bliver også anklaget af Cain og hendes advokat for at kende til sagerne –men de gjorde stadig intet ved det.

På trods af den karrieremæssige nedtur for Cain viste hun ved et par lejligheder prøver på sit store talent, da hun blandt andet i 2014 vandt VM-guld på 3000 meter-distancen for juniorer. I 2013 blev hun den yngste atlet nogensinde til at repræsentere USA ved VM som blot 17-årig.