Du kender sikkert følelsen, når du opdager, at dine nye, dyre solbriller kan fås til halv pris på nettet. Det er svært at komme igennem hverdagen uden store og små ærgrelser, men du kan selv gøre noget for, at du ikke får alt for mange af dem.

»Hvis du gerne vil leve et fredfyldt og frit liv, skal du lære at lægge ærgrelsen på hylden, for den kommer kun til at holde dig fast i en negativ livsbane.«

Ordene kommer fra Peter Scheining, mentaltræner i Healthcare+. Fra sit kontor i København hjælper han klienter med at tackle de udfordringer, de møder i deres arbejde og privatliv. Ofte møder han klienter, der er tynget af ærgrelse over noget, de har gjort eller undladt at gøre.

»Næsten alle mennesker har stået i en situation, hvor de har tænkt, at de skulle have taget en anden beslutning. De fleste af os bruger meget tid på at reflektere over, hvad der er sket i fortiden. I nuet har du en ny viden, der kaster lys over den beslutning, du har truffet, og du kan derfor nemt blive ramt af følelsen af, at du kunne have gjort en masse anderledes. Det er meget naturligt, men ærgrelsen kan også vokse sig for stor, og det skal du forsøge at undgå, for det æder dig op.«

»Hvis du så ender med at tage en dårlig beslutning, så er der kun en ting at gøre, og det er at tage en ny,« fastslår mentaltræner Peter Scheining.
»Hvis du så ender med at tage en dårlig beslutning, så er der kun en ting at gøre, og det er at tage en ny,« fastslår mentaltræner Peter Scheining.
Vis mere

Hold fokus
Ifølge Peter Scheining kan man træne sin hjerne i at tænke nye tanker om sig selv og sit liv, og dermed også lære ikke at lade sig styre af en følelse som ærgrelse. Vil man tage kontrollen over sine følelser og handlinger, handler det i høj grad om at lære at være fokuseret og til stede i det, man gør.

»Når jeg ærgrer mig over noget, kommer det altid, når jeg ikke har haft fokus. Det kan f.eks. være, at jeg kommer hjem med noget forkert fra supermarkedet eller glemmer at købe noget, jeg skulle have brugt til aftensmaden. Det sker typisk, hvis jeg har tankerne alle mulige andre steder end på mit indkøb.«

Du kan, siger Peter Scheining, tvinge din hjerne til at tænke mere rationelt. Det gør den nemlig ikke automatisk. Har du vænnet dig til at køre tingene på automatpilot, er du tilbøjelig til at handle ud fra, hvad du lige føler for eller ud fra, hvad der virker nemmest i situationen.

Ifølge Peter Scheining er det også vores mentale automatpilot, der gør, at vi er nemt påvirkelige, f.eks. af reklamer:

»Mange virksomheder og store brands appellerer til det, jeg kalder vores følelseshjerne. Et eksempel er banklån. Det er ikke en særlig sexet ting at sælge. Derfor forsøger mange banker at sælge drømmen om f.eks. en rejse eller et sommerhus i stedet for at fokusere på kedelige tal og vilkår. Som forbruger køber vi ind på denne drøm i stedet for at kigge på, hvad det faktisk koster. Det er derfor, vi ofte ender med at købe en vare eller service, som vi bagefter fortryder.«

Stressfri beslutninger
Vil man undgå ærgrelser, er det vigtigt at undgå at træffe beslutninger, når man er allermest presset, anbefaler Peter Scheining.

»Man har tendens til at træffe dårligere beslutninger, når man er under pres. Jeg kender det fra mig selv. Hvis jeg er stresset, så tænker jeg mindre rationelt og glemmer at fokusere på det, jeg er i gang med.«

Han anbefaler, at man bevarer roen og sætter sig ind i tingene, inden man træffer en beslutning. Hvad end det handler om at købe flybilletter til vinterferien, bestille et nyt mobilabonnement eller optage et lån.

»Tænk over, hvordan du bedst muligt kan komme i mål med det, du gerne vil. Du kan undgå nogle af ærgrelserne, hvis du rent faktisk bruger noget tid på forberedelse. Det er i dag blevet så meget nemmere at få information, så gå lidt mere systematisk til værks og undersøg markedet.«

Tag en ny beslutning
»Når jeg taler med mine klienter, plejer jeg altid at slå hårdt ned og sige: 'Du kan ikke ændre fortiden. Hvis du skal leve et godt liv, så skal man kigge på det, der er virkeligt, og det er det som er lige nu.' Det handler om at leve i nuet. Resten er en illusion,« siger Peter Scheining.

Han ved godt, det kan være svært altid at træffe den rigtige beslutning eller at vide, hvad der er det rigtige at gøre. Det vigtigste er bare, at man ikke hænger fast i fortiden og bruger sit liv på at ærgre sig.

»Hvis du så ender med at tage en dårlig beslutning, så er der kun en ting at gøre, og det er at tage en ny.«

Klik her og hør podcast, hvor komiker Lasse Rimmer og adfærdsforsker Sally Khallah undersøger danskernes irrationelle handlinger

Dette indhold er produceret i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet med udarbejdelsen og publiceringen at gøre.

Andre læser også