På papiret lyder TV 2's fiktionsserie om mordet på Kim Wall som en dårlig idé, og første afsnit manglede da især også én ting. Alligevel har man lyst til at se videre.

Så har vi fået taget hul på 'Efterforskningen' med Søren Malling i spidsen som drabschef Jens Møller på jagt efter sandheden, om hvad der skete i dén ubåd dén nat på Øresund.

Da TV 2 sidste år afslørede, at de ville lave en tv-serie ud af den kun to år gamle mordsag, og at de af respekt for de efterladte ikke ville sætte nogen til at spille morderen Peter Madsen, lød det som en dårlig idé.

For det første virker det lidt tamt med en krimiserie uden en gerningsmand. Forestil dig, at man lavede 'Rejseholdet' renset for action-sekvenser, men udelukkende bestod af småhyggelige scener med I.P. og Gabby, der tuller rundt i mobilkontoret og forsøger at få kaffemaskinen til at virke.

Pilou Asbæk som anklager Jakob Buch-Jepsen i 'Efterforskningen'.
Pilou Asbæk som anklager Jakob Buch-Jepsen i 'Efterforskningen'. Foto: TV2
Vis mere

Det er sympatisk, at man ikke vil træde Kim Walls forældre over tæerne og gøre 'monstret' til underholdning, men hvorfor så ikke vente, til sagen er 20 år gammel, og så give den fuld gas? Uanset hvad de kalder det, så er 'Efterforskningen' jo underholdning til danskernes aftenkaffe.

Der er ikke noget mere irriterende end folk, der bliver krænket på andres vegne, og nu har Kim Walls forældre, Ingrid og Joachim Wall, også sagt god for serien, så lad os i stedet se på første afsnit og dets underholdende kvaliteter – har man lyst til at se videre, når man nu allerede kender slutningen? Svaret er ja.

'Efterforskningen' ligner fra første anslag en dansk tv-serie af høj kvalitet.

Stemningsfuldt åbnes der med sort skærm og Pilou Asbæks stemme som anklager Jakob Buch-Jepsen i gang med at få en ung mand dømt for et mord.

Søren Malling dukker op i billedet, alvorsfuld og lyttende, og da de to skuespillere kort efter mødes uden for retssalen, er der dømt power-reunion, og jeg tænker straks på deres samarbejde i tv-serien 'Borgen', ligesom de tidligere også har spillet stærkt sammen i film som 'Krigen' og 'Kapringen', begge film skabt af Tobias Lindholm, der også er manden bag 'Efterforskningen'.

Kim Wall, der ikke nævnes ved navn, bliver hurtigt meldt savnet, og det er tankevækkende som seer med kendskab til virkelighedens begivenheder at følge, hvordan politiet i starten ikke kaster alt, hvad de har i hænderne, men også, hvordan Søren Malling som Jens Møller alligevel hurtigt fatter mistanke.

Det er i første afsnit allerede lidt irriterende, at Peter Madsen holdes totalt ude af handlingen. Fair nok, at vi ikke ser de formentlig barbariske scener i ubåden, men jeg vil gerne se ham sno sig i forhørslokalet. Det er bare ikke lige så spændende at høre nogle politifolk referere til Jens Møller, hvad 'han' har sagt.

Derudover gør det i første omgang dog ikke noget, at vi først og fremmest følger sagen fra drabschefens synspunkt.

Søren Malling og Pilou Asbæk som drabschef Jens Møller og anklager Jakob Buch-Jepsen i 'Efterforskningen'.
Søren Malling og Pilou Asbæk som drabschef Jens Møller og anklager Jakob Buch-Jepsen i 'Efterforskningen'. Foto: TV2
Vis mere

Ligesom i den prisvindende film 'Den skyldige' fra 2018, hvor man kun ser kriminalhistorien fra enden af Jakob Cedergrens telefonrør, kan vi som seer danne vores egne billeder i hovedet, og i netop Kim Wall-sagen har vi jo i forvejen masser af grufulde billeder på nethinden.

Søren Malling er helt perfekt castet som sympatisk drabschef, der er så opslugt af sit arbejde, at han – lidt klichéfuldt – glemmer hjemmefronten. Hans spil alene gør serien værd at følge med i.

Og netop fordi vi ikke ser hans direkte modstander i form af Peter Madsen, står slutscenen med Søren Malling foran ubåden, der trækkes op af vandet, ekstra kraftfuldt. Som symbol på monstret, der skal besejres.

Nu er spørgsmålet, om 'Efterforskningen' holder niveau eller drukner i for mange skrivebordsscener.