I 50 år levede elefanten Raju i lænker. Forleden tog han sine første skridt i frihed. Her kan du se ham i sin nye frihed.

Han blev stjålet fra sin mor som baby. Lokket i en fælde, der kun lige var stor nok til en baby-elefant. Og mens hans mor i dagevis brølede i sorg over at have mistet sin unge, blev han ført væk. Langt væk.

Måske har hendes sorg og smerte med tiden fortaget sig. Men det har elefanten Rajus ikke. I mere end 18.000 dage har hans liv været en lang smerte. Lænket af tykke stramme kæder på de kraftige ben, lænket med pigge på indersiden, som gjorde hvert et forsøg på at flytte sig bare et par sølle centimeter til den rene tortur.

Læs også: Nu græder Raju måske snart igen: Kan blive sendt tilbage til sin mishandler

Men nu er Raju endelig fri. Og græd af glæde, da han for første gang siden han var spæd, kunne tage et skridt i frihed.

- Tårerne trillede ned af hans hoved. I taknemmelighed over at blive sat fri. Som om han fornemmede, at der var håb forude. Det var utrolig bevægende for os alle, siger Kartick Satyanarayan, stifter af Wildlife SOS, den dyrevelfærdsorganisation, som i den forgangne weekend stod bag Rajus redningsaktion i Indien.

Her ses den våde stribe efter tårerne:

 

Foto: Press People/ WildLife SOS

Det er et år siden, at organisationen hørte om Rajus grusomme skæbne og første gang rejste til den indiske delstat Uttar Pradesh.

Det syn, der mødte dem, gjorde ondt.

Ikke alene stod det normalt så majestætiske store dyr lænket på gaden. Han havde heller ikke noget ly og blev brugt som rekvisit til at tigge penge, og var tvunget til fra tidlig morgen til sen aften at stå med løftet snabel og tigge mønter af forbipasserende.

- Og fordi han heller ikke blev fodret og konstant var i en alarmerende tilstand af sult og udmattelse, var han begyndt at spise plastic og papiraffald, forklarer Kartick Satyanarayan, som overvågede Raju i to døgn inden aktionen.

Her bliver Rajus lænker fjernet:

Foto: Press People/ WildLife SOS

- Man kunne se hvordan piggene skar sig ind i huden og hver gang han forsøgte at bevæge sig, flød puds ud af sårene. Smerte og brutalitet var det eneste, han kendte til. Udnyttelsen og mishandlingen var nødt til at stoppe, siger han videre.

Organisationen fandt frem til, at Raju var blevet stjålet som helt lille og havde haft ikke færre end 27 ejere, som alle havde mishandlet ham groft. De gik rettens vej for at få en retskendelse. Men selv med dokumentet i hånden, vidste de, at det ikke ville blive en nem aktion.

Trods et hold på 10 dyrlæger og eksperter fra Wildlife SOS, 20 skovbrugsofficer og seks politibetjente forsøgte Rajus ejer til det sidste at forpurre aktionen. Men til sidst lykkedes det. Og den fem-et-halvt ton tunge elefant blev læsset på en lastbil og fragtet til et elefant-plejecenter flere hundrede kilometer derfra.

- Det tog tre mand 45 minutter at frigøre ham fra lænkerne, som var fæstnet til hans ben på en måde, så det voldte ham store smerter, hvis nogen prøvede at fjerne dem. Da den sidste kæde var frigjort, og han tog sit første skridt i frihed, havde vi alle tårer i øjnene, siger Kartick Satyanarayan.

Der venter en lang helingsproces for Raju, som ikke bare skal lære at leve i frihed sammen med andre elefanter, men også lære at have tillid til de to-benede.

- Og det kommer til at tage tid, siger Kartick Satyanarayan, som har startet en indsamling til at sikre Rajus fremtid.

- Alt hvad han kender til mennesker er forbundet med smerte og lidelse. Nu håber vi, at mennesker vil hjælpe ham med at leve et liv med græs under benene. Fri fra ydmygelser og smerter.

 

Her ses Raju efter sin befrielse:
Foto: Press People/ WildLife SOS