Kampen om den ti måneder gamle, dødeligt syge britiske dreng Charlie Gards ret til at leve fortsætter. Og i 11. time har forældrene nu fået nyt håb om, at lægernes dødsdom vitterligt kan ende med at blive omstødt.

Lægerne på børnehospitalet Great Ormond Street i London, hvor den lille dreng er indlagt, har nemlig nu meddelt, at de er villige til at se på nye beviser om, at en eksperimental behandling kan hjælpe den lille dreng, der ellers er dømt til at dø.

Det skriver Sky News.

»Vi har lige mødtes med Charlies forældre for at informere dem om beslutningen, og vi vil fortsætte med at holde dem fuldt underrettet om situationen. To internationale hospitaler og deres forskere har kommunikeret med os så sent som indenfor de seneste 24 timer om, at de har friske beviser for deres tilbudte eksperimentelle behandling. Og vi mener – ligesom Charlies forældre – at det er det rette at udforske disse beviser«, udtaler hospitalet i en meddelelse ifølge Sky News.

Lille Charlie Gard blev født tilsyneladende helt rask, men blev som kun to måneder gammel ramt af en sjælden sygdom.

Den lille dreng lider som kun et af 16 børn i verden af ’Mitochondrial DNA depletion syndrome’ –  som betyder, at Charlies væv ikke har nok mitokondrielt dna, så hans hjerne, muskler og nyrer ikke får nok energi.

Sygdommen fører til muskelsvaghed og øget fare for hjerneskader, og der findes ingen kendt kur. Den lille drengs tilstand er så slem, at han stort set ikke kan bevæge sig og bliver holdt kunstigt i live ved hjælpe af en respirator.

De britiske læger har indtil nu ment, at han på ingen måder vil blive bedre og har siden foråret ønsket at stoppe med at holde ham kunstigt i live, mens forældrene mener, at Charlie Gard fortsat viser små tegn på forbedringer, og at han kan mere end lægerne vurderer.

For eksempel mener lægerne ikke, at Charlie Gard er i stand til at løfte sine øjenlåg, så han kan se, hvilket Charlie Gards forældre er overbeviste om, at han kan. Derfor ønsker de at få ham til USA, hvor han kan få eksperimentel behandling.

Chris Gard og Connie Yates slås med det britiske retssystem om retten til at få deres søn med til USA for eksperimentiel behandling.
Chris Gard og Connie Yates slås med det britiske retssystem om retten til at få deres søn med til USA for eksperimentiel behandling. Foto: EDDIE KEOGH
Vis mere

Striden mellem forældrene og lægerne er blevet behandlet i både byretten, landsretten og højesteret i England, hvor lægekundskaben alle steder har fået medhold i, at de har retten til at bestemme, hvornår det er tid til at stoppe med at holde Charlie Gard i live.

Derudover har striden udviklet sig til en principiel strid om, hvem der har retten til at afgøre, hvornår et barns liv skal slutte – lægevidenskaben eller forældrene.

Charlie Gards forældre Chris Gard og Connie Yates har indbragt sagen for Den Europæiske Menneskeretsdomstol, der dog ligesom de øvrige retsinstanser nægtede forældrenes appel om at få sønnen behandlet.

Den lille drengs forældre har ellers i månedsvis samlet penge ind gennem hjemmesiden Gofundme, hvor det er lykkedes at samle over 11 mio. kr. ind. Desuden har både Paven og den amerikanske præsident Donald Trump tilbudt at hjælpe med at få det lille barn bragt til behandling på et hospital, hvor den eksperimentelle behandling tilbydes.

Indtil nu har lægerne kategorisk afvist alle forsøg på at få dem til at ombestemme sig. Men med de nye beviser er der måske atter fornyet håb.

Selv om lægerne i pressemeddelelsen understreger, at deres synspunkt fortsat ikke har ændret sig – og at de ikke mener, at den nye behandling vil retfærdiggøre at Charlies lidelser skal forlænges, så mener de dog samtidig, at beviserne er så interessante, at de har bedt Højesteret om en ny høring i sagen. Den seneste højesteretsdom har nemlig forbudt hospitalet at flytte Charlie for at han kan få den eksperimentelle behandling – den såkaldte nucleoside therapy.

Charlie Gards forældre har flere gange udtalt til medierne, at de er overbeviste om, at deres søn ikke lider.