Obama advarer Putin og forbereder en række sanktioner, alt imens presset stiger på den amerikanske præsident.

Presset på den amerikanske præsident, Barack Obama, stiger for at få inddæmmet krisen i Ukraine - en krise som truer med at kaste verden ud i endnu en kold krig med Rusland. Men denne gang vurderes krisen til at være langt mere alvorlig, fordi NATO i modsætning til før 1989 nu befinder sig direkte ved Ruslands grænser.

Forstå konflikten på to minutter: Derfor slås de i Ukraine

En af dem, der mener, at den her krise kan blive endda meget svær for USA og EU at klare, er den amerikanske koldkrigsekspert Stephen Cohen, der til flere amerikanske medier har sagt, at NATO-udvidelsen i 1990erne og i begyndelsen af dette årtusind også har betydet, at en række nye konflikter ulmer, og at det kan betyde, at verden kastes tilbage til den gamle kolde krig ganske enkelt fordi, at Rusland har NATO-lande direkte ved grænserne - lande som tidligere tilhørte Østblokken og derfor er særdeles følsomme over for det, der lige nu foregår.

HVORDAN BØR VESTEN REAGERE PÅ RUSLANDS MILITÆRE ENGAGEMENT I UKRAINE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

At krisen tages særdeles alvorligt ses af, at Obama i går havde krisemøde i sin stab. Efter dette møde talte han i halvanden time med den russiske leder, Vladimir Putin. Tonen var ifølge Obamas talsmænd hård og kontant, og Obama sagde, at det, Putin foretog sig, var i strid med international lov, og at den russiske leder øjeblikkeligt skulle trække styrkerne ud af Krim og i øvrigt medvirke til at få krisen nedtonet.

»Det er et klart brud på Ukraines suverænitet,« sagde Obama.

Det vides ikke, hvad Putin svarede, men det kan man formentlig se i og med, at russiske soldater stadig befinder sig på Krim uden for de egentlige russiske flådebaser. Det hvide Hus overvejer sammen med EU en række sanktioner blandt andet at aflyse G8 topmødet, der skulle have fundet sted i Rusland til sommer. Og Obama erklærede da også, at der vil kommer politiske og økonomiske sanktioner, hvis russerne fortsætter deres militære aktioner.

Der er flere i Washington, der er mere end stærkt bekymret for udviklingen, fordi man ikke aner, hvad Ukraine selv foretager sig de kommende døgn. FNs Sikkerhedsråd har holdt et møde, hvor man opfordrede Ukraine og alle parter tilbageholdenhed og undlade at foretage sig noget, der kan få situationen helt ude af kontrol.

Men der er også en risiko for, at en række af Ukraines naboer, som er NATO-medlemslande, vil puste til ilden af angst for den russiske magtopvisning. Polen ser med stor bekymring på udviklingen, og flere af de baltiske lande vil have NATO til at reagere mere tydeligt på truslen, selv om der ikke er nogen, der ønsker en optrapning på det militære område.

Obama ønsker omfattende sanktioner mod Rusland, ligesom EU landene formentlig gør det, når de mødes mandag til et ekstraordinært udenrigsministermøde. Men det er højst usikkert, om sanktioner virker i forhold til Rusland. Ganske vist oplever den russiske økonomi i øjeblikket en nedtur, men Ukraine er ifølge Rusland-eksperter hjerteblod for Putin. Og man frygter, at der allerede er truffet en beslutning i Kreml, der betyder, at Krim-halvøen bliver løsrevet fra Ukraine og måske dele af den østlige del af landet.

Obama er stærkt bekymret over, at det enstemmig gik igennem det russiske parlament at give Putin tilladelse til at bruge militær magt ikke alene på Krim-halvøen, men i hele Ukraine. Det kan betyde, at Rusland forbereder en større militær operation.

Ukraine

Eksperter vurderer i Washington, at USA og EU har meget få dage til at få inddæmmet krisen, og det kommer til at foregå i en blanding af at opretholde et pres på den russiske præsident samtidig med, at man forsøger af al magt at få myndighederne i Kiev til at holde krisen på et minimum for ikke at konflikten skal eskalere til en blodig krig. Derfor skal krisen løses diplomatisk. Hvordan det vil ske, vides ikke. Næppe udelukkende gennem FN. Men de fleste regner med, at vi de kommende døgn vil se en betydelig diplomatisk aktivitet mellem USA og EU for at få krisen standset.

Hvordan bør Vesten reagere på Ruslands militære indgriben i Ukraine?

Deltag i debatten herunder