____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Blodet flyder på og omkring Uafhængighedspladsen i Ukraines hovedstad Kiev og tusindvis af russiske soldater er på vej til den ukrainske halvø Krim, hvor konflikten ulmer.

Men hvad er det egentlig demonstranterne kæmpede med politiet om? Og hvorfor sender russerne soldater til Krim? Forstå konflikten på to minutter her:

* De folkelige protester, der er  rettet mod den 63-årige præsident Viktor Janukovitj, begyndte i Kiev 23. november 2013.

* Demonstranterne var og er voldsomt utilfredse med, at den pro-russiske Janukovitj har skrottet en samarbejdsaftale med EU  til fordel for en låne- og handelsaftale med Rusland.

* Demonstranterne ønsker reformer i Ukraine og tættere tilknytning til EU og Vesten. Og for alt i verden ikke øget tilknytning til russerne, da demonstranterne betragter det som et voldsomt tilbageskridt i Ukraines udvikling og en retning mod mere korruption og magtmisbrug.

* Den nu to måneder lange krise, som er blevet uhyggelig blodig, havde sit udspring fra Uafhængighedspladsen kaldet Maidan. De EU-venlige demonstranter kaldes derfor i daglig tale for EuroMaidan.

* EUs gentagne forsøg på at løse krisen er foreløbig endt uden resultat.

* Præsident Viktor Janukovitj er leder af Regionernes Parti, der er det største i landet.

* Han kom til magten i 2010 efter en smal valgsejr over Julia Timosjenko, som var blandt de ledende i Den Orange Revolution i 2004. Hun fik i 2011 en syv år lang fængselsdom efter en tvivlsom rettergang, som hendes tilhængere mener var orkestreret direkte af en hævngerrig Viktor Janukovitj. Timosjenko blev løsladt sidst i februar, efter det ukrainske parlament vedtog hendes løsladelse med 322 stemmer ud af 450. Det betød, at løsladelsen ikke skulle godkendes af daværende præsident Viktor Janukovitj.

* Tilbage i 2004 forhindrede demonstranter i gaderne Janukovitj i gennem valgfusk at kunne sætte sig på præsidentembedet.

* En af de fremmeste skikkelser i de folkelige protester mod Janukovitj er den tidligere flerfoldige verdensmester i sværvægts-boksning, Vitalij Klitsjko, som er leder af det næststørste oppositionsparti Udar.

* Konflikten i Kiev kulminerede i, at Janukovitj gik af som præsident og flygtede til Rusland. Han er nu internationalt eftersøgt og anklaget for massemord på de 88 demonstranter, der mistede livet under urolighederne i Kiev i februar.

* Den 39-årige tidligere økonomiminister Arsenij Jatsenjuk, leder af det største oppositionsparti i Ukraine, er udpeget som premierminister for landets overgangsregering af landets protestledere. * Krim-halvøen ved Sortehavet blev centrum for konflikten, da regionen oplevede sammenstød mellem indbyggere, som ønsker tættere bånd til Rusland, og indbyggere, som støtter den nye regering i Kiev. Den pro-russiske halvø, der har været en del af Ukraine siden 1954, har udbredt selvstyre, men følger ukrainsk lovgivning.

* Fredag morgen den 28. februar blev to lufthavne belejret og omringet på den ukrainske halvø Krim af uofficielle russiske styrker. Det prorussiske flertal på halvøen har udtrykt ønske om at blive en del af Rusland, efter oppositionen i sidste uge afsatte Ukraines præsident, Viktor Janukovitj.

* Ukraines nye regering mener, at russerne har krænket Ukraines suverænitet ved at kontrollere Krim-halvøens parlamentsbygninger, militærbaser og lufthavne og kalder handlingen en 'provokation' og 'uacceptabelt'. Ukraine beskylder russerne for at sende tusindvis af soldater til Krim.

* Lørdag den 1. marts meddelte Ruslands præsident Putin, at han anmoder det russiske parlament om tilladelse til at indsætte russiske styrker på Krim-halvøen. En anmodning, der senere samme dag blev godkendt af det russiske parlament.

Her er Ukraines hovedstad, Kiev, markeret med et 'A'.
Her er Ukraines hovedstad, Kiev, markeret med et 'A'. Foto: Google Maps
Vis mere