Gymnasier, grænsekontrol og retsforbehold. Statsministeren kom vidt omkring i sin åbningstale, men forpassede chancen for at afstive sin troværdighed, vurderer en retoriker.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har indledt folketingsåret - og valgåret - med en fejlfrit fremført åbningstale.

Alligevel rammer hun helt ved siden af sine vælgere, lyder vurderingen fra Nikolaj Ottosen-Støtt, der er partner i Retorikfirmaet og ekstern lektor i retorik ved Københavns Universitet:

Læs også: Søs Marie Serup peger på skjult motiv: Derfor skyder Helle folketingsvalget

»Hun læser talen fejlfrit op, men det er ikke succeskriteriet. Det skal lyde som om, det kommer fra hjertet. Den omsorg, hun har, får hun ikke vist. Hun viser et intellektuelt indblik frem for en menneskelig indsigt.«

Han henviser til det sted i talen, hvor Thorning fortæller, at regeringen sammen med SF og Enhedslisten har »sikret et forsørgelsesgrundlag for mere end 40.000 mennesker. Alle dem, der bliver ramt af den brutale indfasning af den kortere dagpengeperiode«.

»I stedet for at tale direkte til dem, taler hun om dem - det bliver distanceret, så det virker som om, at hun ikke har nogen personlig relation til dem,« siger Nikolaj Ottosen-Støtt.

Se billederne: Her sender Helle sin mor en sød hilsen under folketingets åbning?

Til gengæld roser han statsministeren for at bruge store dele af åbningstalen til at distancere sig fra Venstre. Thorning nævner ikke oppositionspartiet en eneste gang, men taler om, at Danmark blev ekstra hårdt ramt af krisen, fordi »man ikke handlede i 00erne. Man lod de gode tider løbe løbsk«.

»Hun bruger gentagelsen med nulvæksten flere gange gennem talen for at gøre det klart for vælgerne, hvad man ikke kan gøre, hvis man får nulvækst. Det er åbenlyst for at kritisere Venstres politik, og det lykkes hende at vise, hvad forskellen på Venstre og regeringen er,« siger retorikeren.

Til gengæld mener han ikke, at Thorning slipper særlig heldigt fra modsvaret til Dansk Folkepartis krav om at genindføre grænsekontrollen. Statsministeren vil indføre »skærpet udlændingekontrol« med automatiske nummerpladescannere ved grænserne.

»Rent retorisk er det et meget svagt svar. En grænsebom er konkret og til at tage at føle på. Elektroniske nummerpladescannere har slet ikke den samme billedmæssige effekt, og derfor kommer det til at virke som et vagt modsvar,« lyder dommen fra Nikolaj Ottosen-Støtt.