En video optaget på Folkemødet 2015 modsiger nu Margretes Auken forklaring i sagen om SF’s misbrug af EU-penge.

Dermed får sagen Margrete Aukens tilbagebetaling af EU-midler nu en ny og mere alvorlig drejning.

BT kan i dag afsløre, at Margrete Auken talte usandt, da hun torsdag både over for BT og Radio24syv hævdede, at der under Folkemødet i 2015 ikke blev ført nogen form for valgkamp.

»Det, som var helt klart for os, det var, at det vi havde lavet var fuldstændig fri fra valgkamp. Og hvis du selv har været på Folkemødet på Bornholm, så ved du, at hvad der i hvert fald ikke foregik på Folkemødet sidste år, så var det valgkamp,« sagde Margrete Auken og slog fast:

»Alle, alle, kandidater, strøg rundt i resten af landet. Så vi var helt trygge,« lød det torsdag fra Auken til Radio24syv.

Men en video optaget på Folkemødet viser Margrete Auken sammen med folketingskandidat Lise Müller stå foran SF’s stand - der delvist var finansieret af EU-penge - hvor Auken anbefaler vælgerne at stemme på Lise Müller.

EU’s regler siger, at unionens politiske grupper ikke må give nationale partier penge til nogen form for aktiviteter, der bare ‘delvis omfatter et element af valgkamp.’

Videoen illustrerer præcis, hvorfor EU’s regler er så strikse i sammenhæng med et nationalt valg, forklarer lektor på universitetet i Leuven Wouter Wolfs, der forsker i politikeres brug af EU-midler.

»Det viser, hvor nemt sådan et arrangement om EU kan sammenblandes med nationale begivenheder, og at det i praksis ikke er muligt at undgå, at dette arrangement om EU har nogen valg- eller kampagnemæssig dimension,« forklarer Wouter Wolfs til BT.

Grunden til, at Margrete Auken alligevel fik samfinansiering fra Den Grønne Gruppe i EU-parlamentet var, at SF ansøgte om pengene før valget blev annonceret. Derefter undlod SF at fortælle kollegerne i EU, at valget var udskrevet. Havde SF gjort det - hvilket de ifølge Den Grønne Gruppe burde have gjort - var regningerne til bl.a. en avisannonce og telt til 57.000 kr., aldrig blevet betalt af gruppen.

Da BT konfronterede SF med partiets brug af EU-penge tirsdag valgte SF at betale de 57.000 kr retur tilbage til Den Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet.

Læs hele historien her:

Det har ikke været muligt at få en mundtlig kommentar fra Margrete Auken fredag. Hun skriver i stedet:

»At jeg laver en video med en folketingskandidat har intet med EU-midler at gøre. Det begynder derfor at ligne kampagnejournalistik fra BT’s side. Det handler ikke længere om sagen, men om at vride nogle dråber ud af et citat taget ud af sammenhæng.«

På trods af at SF har valgt at betale pengene retur, har Margrete Auken hele tiden fastholdt, at hun og partiet ikke har handlet i strid med EU’s regler. Hun mener, at EU-pengene kun gik til hendes aktiviteter på Folkemødet og argumenterer, at der slet ikke blev ført valgkamp under Folkemødet.

Den omtalte video viser dog, at hun fører valgkamp for kanditat Lise Müller. Lise Müller bekræfter overfor BT, at den er optaget under Folkemødet 2015 foran SF’s telt. I videoen siger Margrete Auken:

»Vi har brug for nogle i Folketinget også, der for alvor tør tage kampen op mod en af de helt store spillere i den danske sundhedspolitik, nemlig medicinalindustrien. De plyndrer os. Helt reelt. Det er også godt. Men der har vi altså brug for en som Lise, som jeg har kunnet konstatere, at hun tør, og hun kan. Så sørg for, at hun er med os.«

Margrete Auken synspunkt har også fået opbakning hos hendes politiske gruppe i EU, der overfor BT har udtalt, at hun efter deres mening ikke har brudt reglerne. 'Arrangementet (og Margretes deltagelse i det) var på ingen måde relateret til valget,' skrev Den Grønne Gruppe til BT.

Efter de nye oplysninger er kommet frem, har BT forsøgt at indhente en kommentar fra gruppen.

Det er Europa-Parlamentet, der i sidste ende godkendte udbetalingen fra Den Grønne Gruppe til SF. Det gjorde parlamentet på baggrund af en rapport, som gruppen indberettede. Men siden Margrete Auken aldrig fortalte gruppen om valgkampen, er det uklart, om Europa-Parlamentet blev rigtigt informeret. Det har Den Grønne Gruppe overfor BT lovet at undersøge.