15-årige Sara har en klar mission med X Factor. Hun vil give sine mobbere tørt på, og hun vil gå hele vejen i talentprogrammet.
15-årige Sara har en klar mission med X Factor. Hun vil give sine mobbere tørt på, og hun vil gå hele vejen i talentprogrammet. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Mobbere drev 15-årig Sara fra X Factor ud af sin skole. Da hun meldte sig til X Factor, vendte plageånderne tilbage

'Der er masser af helte ude i verdenen til dig' lovede dommer Thomas Blachman det unge sangtalent Sara i fredagens X Factor. Men den unge pige fra Thorsø nord for Silkeborg har mødt alt andet end helte i sine første 15 år.

'Jeg stiller op for at vise mine mobbere, at jeg kan noget!' så enkel udtrykker Sara sin mission med X Factor, som hendes mor opfordrede hende til at stille op i. Derfor kunne man fredag aften se hende stå i hullede jeans, skovmandsskjorte, hat og guitar og synge en coverversion af Bonnie Tylers 'Holding out for a hero' foran dommertrekløveret Anne Linnet, Ida Corr og Thomas Blachman, og et par minutter senere høstede hun så meget ros, at hun blev sendt videre i X Factor 2013.

- Det var surrealistisk at stå foran dommerpanelet. Det føltes, som om jeg sad og så tv. Blachman er klart min yndlingsdommer, fordi han siger, hvad han mener, siger Sara.

Siden DR begyndte at reklamere for den kommende X Factor-sæson ved at vise klip med netop Sara på scenen, er hendes telefon og computer svømmet over med hilsner fra venner og bekendte, men også fra de, som i mange år gjorde hendes skoleliv uudholdeligt.

Indtil 15-årige Sarah sidste år begyndte i 9. klasse på en ny skole i en ny by, terroriserede flere af hendes klassekammerater hende på sms og på sociale medier som Facebook.

- Jeg blev mobbet i rigtig mange år, og det var stort set med hvad som helst. I begyndelsen var jeg god i skolen, så man overvejede at flytte mig en klasse op. Dér blev jeg mobbet med, at jeg var klog. Da jeg så senere faldt til et normalt niveau, blev jeg pludselig kaldt dum. Det var en hårfin grænse, hvor jeg intet kunne gøre rigtigt. Jeg gik i læderjakke og med pailletter og pynt, men det blev jeg også mobbet med, husker Sara.

Mens hun opremser 'fejl og mangler' i sine mobbers optik, virker hun sikker i sin sag. At det var dem, der var galt med. Ikke hende.

- Jeg har altid haft min egen stil. Det har været hårdt af og til, og der har været dage, hvor jeg ikke har været skole. Vi har holdt mange møder mellem mig, mine forældre og skolen, men det blev bare aldrig bedre. Det var nogle meget forvirrende år, jeg havde på min gamle skole. Der var aldrig styr på noget, og jeg nåede at have seks klasselærer i de år, fortæller hun.

Sidste år besluttede Sara sig for at få en ny start på en ny skole, hvor hun begyndte efter sommerferien i 9. klasse. Forinden opsøgte hun flere af sine kommende klassekammerater via Facebook, så skoleskiftet ikke blev for overvældende. Men det blev tværtimod rigtig, rigtig godt.

Et halvt år forinden var hun via kommunens musikskole kommet i kontakt med nogle andre unge, der havde dannet et band, og efter en kort sangprøve kunne hun kalde sig forsanger i S.N.A.I.T.C.H. (Shoes Not Allowed In The Couch).

- I de år, jeg blev mobbet, holdt jeg mig meget for mig selv og brugte min fritid på at skrive sange. Jeg har gået til klaver, lært mig selv at spille guitar og jeg var kun syv-otte år gammel, da jeg begyndte at skrive sange. Mine sange skal helst sætte tanker i gang og røre folk.

Tidligere på året varmede S.N.A.I.T.C.H. op for Burhan G på årets fyrværkerifestival i Ulstrup ved Randers, og Sara fik efterfølgende lov til at møde hitmageren backstage.

- Det var meget følelsesladet at opleve. Jeg græd faktisk, men det gjorde jeg også, da jeg tidligere var til koncert med Ramus Seebach. Musik rører virkelig ved noget i mig.

I dag har hun ryddet op i sit gamle liv og lukket de gamle 'venner' ude fra Facebook. Men efter hun kom på skærmen i X Factor-reklamerne, har flere fundet frem til hende igen.

- Flere af de, der mobbede mig, har pludselig skrevet, at de synes, jeg er sej - og spurgt, om jeg havde det godt. Men det er klart, at det kun er fordi, jeg medvirker i X Factor. Jeg har egentlig ikke noget behov for kontakt med dem i dag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.