Lina Rafn overvejer om hendes tid som X Factor-dommer er ved at være forbi. Hun føler sig uretfærdigt behandlet af de andre X Factor-dommere, Remee og Thomas Blachman.

Uge for uge er X Factor-dommeren Lina Rafn blevet kritiseret af programmets øvrige dommere for sit valg af sange til sin færøske deltager, Jógvan. Og det frustrerer hende, fordi hun selv mener, at hun - i modsætning til de andre dommere - blot lever op til programmets regler.

Faktisk er Lina Rafn så frustreret over problemet, at hun overvejer, om hendes tid som X Factor-dommer er ved at være forbi.

»Jeg er frustreret over problemet, selvfølgelig er jeg det. Men jeg er kun rigtig frustreret, fordi man bruger det imod mig, at jeg spiller efter reglerne, og det har gjort mig rigtig ked af det. Og jeg ved godt, at sådan skal jeg ikke have det. Og det er måske også derfor, at jeg bare skulle lade være med at lave det (jobbet som X Factor-dommer, red.). For jeg kan ikke adskille ’tv-mig’ fra ’mig-mig’, it’s all me. Og derfor gør det ondt hele vejen igennem,« fortæller Lina Rafn overfor bt.dk.

Lina Rafn er ked af de sidste mange ugers episoder, men hun tror dog ikke, man kan gøre noget ved problemet.

»Du kan jo heller ikke få drengene til at skrue ned, for Remee blomstrer jo kun, når hans ambitionsniveau er så højt, som det er, og Thomas blomstrer jo kun, når han får lov til at være en nar indimellem. Og hvis du amputerer dem, for at jeg skal have det bedre, så amputerer du programmet. Så måske man bare skal finde en, der har lidt hårdere hud eller er bedre til at manipulere, så måske det bare er mig, der skal skiftes ud, og så må ´Mrs. Sensitive´ blive hjemme og lave noget andet,« siger hun.

Reglerne, som Lina Rafn omtaler, er blandt andet, at dommerne i X Factor hver uge får et tema, som de skal vælge sange ud fra. Derudover skal sangene også have et vist tempo. Hvis to dommere har valgt den samme sang, er det dog gruppe-kategorien, der har fortrinsretten, fordi det er den sværeste kategori.

Lina Rafn har derfor flere gange i sidste øjeblik været nødt til at vælge andre sange til sine artister, end dem hun egentlig ønskede.

»Jeg synes, det er i orden, at dem, der har grupperne skal have førsteret på sangene. Så finder vi på noget andet, men så lad være at skyd mig ned på, at mit valg er kommercielt, for det var det eneste, der var tilbage. Han (Thomas Blachman, red.) havde taget de troværdige sange, der var. Så det er unfair, og jeg vil gerne have fair play,« siger Lina Rafn og henviser til sidste uges liveshow, hvor Thomas Blachman endnu en gang kritiserede hendes sangvalg til hendes tilbageværende deltager, Jógvan.

Lina Rafn har tidligere givet udtryk for, at Jógvan har svært ved at udfolde sig, som den alternative artist, han er, fordi DR sætter begrænsninger for valget og tempoet af sangene. Til bt.dk uddyber hun, at hun udelukkende vælger kommercielle og optempo-numre til Jógvan, fordi hun blot forsøger at leve op til programmets regler.

Læs også:

Alligevel oplever hun, at de to andre X Factor-dommere får lov til at bøje reglerne. Lina Rafn fortæller blandt andet, at hun flere gange har måttet bøje sig for de andre dommere, hvis de har valgt de samme sange – også de gange hun har haft fortrinsretten, og at de andre dommere har lettere ved at få deres vilje hos producenten.

»Det er så hjernedødt og så ikke i orden, men det er jo internt. Jeg havde aldrig bragt det op, hvis ikke Thomas begyndte at rulle sig ud,« fortæller hun om sidste uges liveshow, hvor hendes sangvalg til Jógvan, Radiohead-nummeret ´Creep´, blev kritiseret, fordi det tidligere er blevet sunget af Annelouise i X Factor 2011.

Lina Rafn mener dog ikke, at kritikken er fair, når hun gentagne gange har måttet bøje sig for de andre og fulgt programmets regler.

»Min eneste anke er, at når de andre dommere får ændret ting til egen fordel, som så åbenlyst er at hive tæppet væk under mig og mine deltagere, så lad være med også at bruge det imod mig. Det er i virkeligheden det eneste, jeg ikke synes, er i orden. Thomas kunne have sagt, hvad som helst til Jógvan. Problemet var jo nok bare, at han ikke kunne finde noget,« fortæller Lina Rafn om sidste uges liveshow.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Remee, men det er endnu ikke lykkedes, og Thomas Blachman ønsker ikke at udtale sig.

DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, har heller ingen kommentarer til sagen, men fortæller, at han i stedet vil tage snakken med Lina Rafn personligt. Derudover tilføjer han, at han sætter stor pris på Lina Rafns engagement i programmet.

»Jeg synes virkelig, Lina gør det fuldstændig fantastisk. Hun er simpelthen så dygtig en X Factor-dommer, og hun tager det så sindssygt seriøst og knokler og arbejder, og jeg er virkelig, virkelig glad for hende,« siger Jan Lagermand Lundme til bt.dk.