Hun er 30 år gammel, hun sidder i kørestol og kan ikke trække vejret uden en respirator. Sarah Glerup har muskelsvind - og er fuld af livsmod. Med et trestemmigt ja fra dommerne, bragte stemme og udstråling hende videre i X Factors sæsonpremiere fredag aften.
Hun er 30 år gammel, hun sidder i kørestol og kan ikke trække vejret uden en respirator. Sarah Glerup har muskelsvind - og er fuld af livsmod. Med et trestemmigt ja fra dommerne, bragte stemme og udstråling hende videre i X Factors sæsonpremiere fredag aften. Foto: Uffe Weng

Hun er 30 år gammel, hun sidder i kørestol og kan ikke trække vejret uden en respirator. Sarah Glerup har muskelsvind - og så har hun X Factor. Med et trestemmigt ja fra dommerne, bragte stemme og udstråling hende videre i sæsonpremieren fredag aften.

I 2004 blev hun en af årets absolutte superstudenter med et snit på 11,5, hun har siden læst medievidenskab, er folketingskandidat for Enhedslisten, hun laver satiriske tegneserier og fredag aften kunne hun så tilføje X Factor-deltager til det imponerende CV.

X Factor 2015

Sarah Glerup var mødt op til X Factor-audition i København med det formål at bevise, at drømme skal udleves - også selvom man ikke selv kan trække vejret. Fredag aften kunne hun sammen med vennerne se, hvordan hun i den grad fik sunget sig ind i dommernes hjerter i første afsnit af talentkonkurrencens niende sæson.

»Jeg beviste så meget, at det også overraskede mig selv: at man virkelig kan synge med respirator,« siger Sarah Glerup til BT og fortsætter:

»Jeg håber, det vil rykke noget for mennesker, som tror livet stopper, hvis man får en respirator. Det kan også være at vælge et godt liv,« siger Sarah Glerup.

545342

Muskelsvind er en funktionsnedsættende sygdom, hvor kroppens muskler svækkes lidt efter lidt. For to år siden besluttede Sarah Glerup at få hjælp til sin vejrtrækning, fordi  hun ikke længere selv havde kræfterne.

»Det var som at løbe et maraton hver dag. Nu kan jeg synge igen, læse højt, holde taler - alle de ting, jeg havde glemt, hvordan var,« siger hun.

Det er klart, at der er udfordringer ved et liv med muskelsvind, simple dagligdagsting som trapper kan volde besvær, men det er nu ikke noget, Sarah Glerup vælger at fokusere på.

»Handicap er en del af mit liv, men en ret uinteressant del af mit liv. Det interessante er jo at synge, tegne og så videre. Nogle gange giver mit handicap udfordringer, men jeg ønsker, det skal være den mindst mulige forhindring. Det skal ikke fylde det hele,« siger hun.

For Sarah Glerup betyder det enormt meget, at hun kan have et aktivt liv og så har hun en overordnet drøm om at gøre Danmark til et sted, hvor der er lidt mere plads til, at folk er forskellige - hvad end det er handicap, hudfarve eller seksualitet.

»Jeg har evnerne til at gøre noget, som andre i min situation måske ikke kan. Jeg føler på en eller anden måde, det er min pligt,« siger Sarah Glerup, der håber, hendes deltagelse i X Factor vil inspirere andre til at leve livet fuldt ud og mane nogle fordomme til jorden.

»Jeg hører tit: 'jeg troede, folk med respirator lå på hospitalet', men det er altså ikke noget med, at man ligger som en grøntsag i sengen,« siger hun.

Det illustrerer hun flittigt i det daglige med selvironiske og politisksatiriske tegninger på sin blog, som viser, hvordan man som lesbisk kørestolsbruger kan have et godt liv og et godt sexliv.

Hun kalder bloggen Det Sarahkastiske Hjørne og beskriver selv indholdet som 'tanker og tegninger fra en lesbisk venstreradikal storesøsterhumanistnørd med muskelsvind'.

Om de tre X Factor-dommere lagde mærke til Sarah Glerups humoristiske spydighed, er svært at sige, men der er ingen tvivl om, at de blev ramt af hendes dybe og inderlige version af nummeret 'Until', skrevet af Sting.

'Du er vidunderlig', sagde Balchman fra dommerstolen og roste hendes 'modne musikforståelse', programmets nye kvindelige dommer, sangerinden Mette Lindberg, måtte tilstå, at hun 'blev helt rørt' og Remee var imponeret over sangvalget og kaldte Sarahs optræden 'Et dejligt øjeblik'.

»Deres kritik handlede alene om musikken og ikke om mit handicap, min kørestol eller min respirator - et bevis på, at man ikke er specielt anderledes, selvom man lever med muskelsvind,« siger Sarah Glerup.

Nu vil hun se, hvor langt hun kan gå, men er uanset hvad meget tilfreds med at være gået videre fra den første audition.

»Nu er respirator-issuet overstået, jeg har fundet ud af, at det ikke er et problem. Nu handler det om at bruge det, jeg er god, nemlig at fortælle historier gennem musik. Jeg er jo for eksempel ikke den store danser,« griner Sarah Glerup og tilføjer:

»Til gengæld har jeg oplevet en del ting i mit liv, som ikke så mange andre har. Hvis jeg kan få nogle af de alvorlige og også sjove ting, jeg har oplevet ind i sangene, så tror jeg, det kan blive noget særligt.«

Du kan følge niende sæson af X Factor fredage klokken 20 på DR1.

Sarah Glerup

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.