På en ferie i Libanon slap ’X Factor’-darlingen Reem for alvor sin fantastiske røst løs.

»Min tunge slog knuder,« siger Reem, da hun som 12-årig skulle synge for hele familien.

Reem er født og opvokset i Danmark. Halvdelen af hendes familie bor i Palæstina, og den anden halvdel bor i Libanon. Det var på en ferie i Libanon, hvor de besøgte familien, at hun som 12-årig stod klar til at give prøver på sit enorme sangtalent. Foran sin fars familie. Det vil sige hans ni søskende samt deres børn, hvilket betød en samlet flok på 30-35 mennesker. Moderens 13 søskende og deres børn var ikke til stede i den lille lejlighed. Det var forældrenes idé, at hun skulle synge foran den store familie. De havde bemærket datterens ekstraordinære talent – dog kun udfoldet inden for hjemmets fire vægge i Valby tæt på København. Det var en stor mundfuld for en lille pige, der dengang var meget genert.

»Jeg var totalt pinligt berørt over at blive bedt om at skulle synge,« siger Reem.

Pinligt berørt er hun ikke mere. Tværtimod. Reem er med i årets udgave af ’X Factor’, og hun har tagetbåede dommere og Danmark med storm. Teenageren har bl.a. formået at røre dommer Mette Lindberg til tårer med sin utrolige stemme, der leder tankerne hen på Amy Winehouse - den nu afdøde engelske sangstjerne, som Reem alle steder sammenlignes med.

Sang Whitney

Tilbage i Libanon havde hendes mor, der er pædagog, heldigvis et godt råd.

»Syng nu bare,« lød det.

»Min mor bad mig om at synge Whitney, fordi hun havde hørt mig synge Whitney Houston inde på mit værelse,« siger Reem. Som sagt så gjort.

Pressemøde på X-factor. Portræt af 17-årige Reem. Fotograferet den 3. marts 2016.
Pressemøde på X-factor. Portræt af 17-årige Reem. Fotograferet den 3. marts 2016. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Som ved et trylleslag og med hjælp fra Whitney Houstons sang ’I Will Always Love You’ var den generte lille pige trådt ud af sin skal.

»Jeg blev forelsket i musik og i at stå på en scene, og så tænkte jeg, at der faktisk ikke er nogen grund til at være så nervøs,« siger Reem, der selvfølgelig stadig får sommerfugle i maven.

»Men så slemt er det heller ikke,« tilføjer den 17-årige gymnasieelev.

Glade familier synger

For Reem, der er født og opvokset i Danmark, har kærligheden til musik altid været der. Det skyldes ikke mindst en opvækst i et musikalsk miljø, hvor lydsporet ofte blev lagt i kor med mor, far og to storesøstre. Alle med en hang til sang.

Er det sådan, at I går rundt derhjemme og så lige pludselig bryder ud i sang?

»Ja, nogle gange,« svarer hun.

»Det er oftest mine søstre, der begynder at synge en sang, og så synger vi med, og hvis jeg ikke kan sangen, så sidder jeg bare og trommer.«

Forklaringen er enkel:

»Vi er en meget glad familie, og glade familier de synger,« siger Reem. Hun lytter efter eget udsagn til ’alt mellem himmel og jord’, og især som yngre var arabisk musik noget, de hørte meget. En del af den arabiske kultur er at høre musik med masser af livsglæde, fortæller hun, mens hun giver sig til at tromme på bordet i DR Byen, hvor der var pressemøde i går forud for denne aftens ’X Factor’. Så sanginspirationen har altid været der, men det slog klik, som hun siger, på ferien i Libanon, da hun var 12 år.

»Er I kærester?«

Spørgsmålet er ikke rettet mod Reem. Men bliver slynget i retning af BTs journalist og fotograf – af Reem. En smule taget på sengen får BTs udsendte snublet sig frem til et uelegant: »Øhh, nej.«

Positiv og meget smilende

Det bramfrie spørgsmål kommer naturligt for den umiddelbare og spontane Reem. Positiv, glad og altid smilende – genertheden er helt væk, også når det gælder dansen.

Tidligere er der blevet lagt mange timer i danselokalet. I otte år gik den sporty pige til dans og foldede sig bl.a. ud i hiphop. Kombinationen af sang og dans er også noget af det, hun beundrer hos forbillederne Beyoncé, Rihanna, Jennifer Lopez og Amy Winehouse, som hun er blevet sammenlignet med.

»Amy Winehouse er en af verdens største kvindelige stemmer, så jeg er helt beæret over at blive sammenlignet med hende,« siger Reem.

17-årige Reem. ?Foto: Ida Guldbæk Arentsen
17-årige Reem. ?Foto: Ida Guldbæk Arentsen Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Netop den hæse stemme er noget, Reem kan genkende hos sig selv. Nu skal hun bare lære at kontrollere den ligesom Amy Winehouse.

Første skridt på vejen dertil er, når det tredje liveshow af årets udgave af ’X Factor’ løber af stablen i aften, og hvor de syv tilbageværende deltagere igen skal på scenen. I denne uge skal de synge sange fra deres fødselsår, og Reem kan godt regne med, at opbakningen fra familien er i top.

»Vi er jo en familie, der har set ’X Factor’ alle otte sæsoner,« siger Reem, der lige nu kaster stjernestøv over den niende udgave af showet.