Talentshowet X Factor skal synge på sidste vers, når den 11. og sidste sæson løber over skærmen fra januar 2018. Danmarks Radio har mandag meldt ud, at programmet efter næste sæson vil være et overstået kapitel på public service-kanalen.

Og det er positivt, mener de fleste medieordfører på Christiansborg.

»Vi er så glade for det, for det er utrolig mange penge at bruge på et underholdningsshow, som ikke opbygger opkommende solister i den danske musikbranche, men finder den ene amatør efter den anden uden meget mere,« siger Morten Marinus (DF) til BT.

Der har været stor debat igennem årerne, om programmet lever op til public service-forpligtelser, og om det hørte til på Danmarks Radios hovedkanal DR1. En debat, der nu kan slutte, siden DR mandag meldte ud, at den kommende sæson af X Factor, den 11. sæson, bliver den sidste.

»Nu har programmet jo kørt i 11. sæsoner, og været en stor succes, men nu skal vi lave noget andet. Jeg synes det er fint, at DR også fornyer sig,« siger Rasmus Nordqvist (Å).

Den samme holdning deler Socialdemokratiets medieordfører Mogens Jensen (A).

»Jeg synes, at X Factor har opfyldt sin rolle, og når det har været sendt ti gange, så er jeg glad for, at man prøver at finde noget nyt til skærmen,« siger han.

Mest populær er beslutningen i de blå partier, der længe har skældt ud på programmet, fordi de ikke mener det lever op til de krav, der er om at levere public service til folket. Blandt andet Venstres medieordfører, Britt Bager, har været utilfreds med talentprogrammet.

»Jeg har været en af dem, der ikke synes at X Factor er Public Service, og at det ligeså godt kunne sendes på en kommerciel kanal. DR burde i højere grad fokusere på det, jeg kalder kerne Public Service. Det er dokumentarer, nyheder og debatprogrammer med danskproduceret indhold, så jeg græder ikke over DR stopper med X factor,« siger Britt Bager (V).