Frank Clifforth har levet et barskt liv med misbrug og kriminalitet - i dag føler han, at han har fået livet tilbage.
Frank Clifforth har levet et barskt liv med misbrug og kriminalitet - i dag føler han, at han har fået livet tilbage.

Han var ni år, da han begyndte at ryge, han var 11 år, da han begyndte at drikke sprut, øl og vin. Det ledte til et årelangt misbrug af hårde stoffer og alkohol, der kom så langt ud, at han til sidst faktisk oplevede at dø. Frank Clifforth har i mere end én forstand fået livet tilbage. Han er clean. Og i aften kan du opleve ham i 'X Factor'.

Fredag aften kan du møde 43-årige Frank Clifforth, der sammen med sin gode ven Torben Hein på 47 stiller op til audition i anden udsendelse af DR1s talentkonkurrence 'X Factor'. Vejen dertil har på ingen måde været nem for de to herrer, men nu stiller de op, for at få lukket en dør til en fortid af misbrug og kriminalitet.

Frank Clifforth voksede op i det, han kalder et kaos under dysfunktionelle familieforhold. I barndomshjemmet var alkohol og vold dagligdag.

Som bare 11-årig blev smerten for stor for Frank Clifforth og han begyndte at dulme elendigheden med alkohol og senere stoffer. Det udmundede i et voldsomt misbrug og kriminalitet.

Det er alt sammen fortid nu, han har været clean i 11 år, er uddannet pædagog og har fået en datter, der i dag er tre år gammel.

Men han skulle se døden dybt i øjnene, før hans liv ændrede sig.

På den skæbnesvangre dag for 11 år siden er Frank Clifforth i en lejlighed i Hundige, han har lånt af en kammerats far. Han havde spist en håndfuld sovepiller og drukket en halv flaske snaps - det sidste han husker, er, at han tænder en cigaret.

Pludselig ser Frank Clifforth sin mor, der råber: 'Stå op, stå op'. Franks mor er vel at mærke død flere år for inden, men på mirakuløs vis, får hun vækket ham i hans tanker.

Frank Clifforth vågner og opdager, at en brand er brudt ud.

Han kæmper en kamp for at få slukket ilden, han er svimmel, hoster og kaster op. Det lykkedes ham at komme ilden til livs og han når lige præcis ud af lejligheden, da han falder om og dør i opgangen.

Heldigvis ankommer redningsfolk i tide, og Frank Clifforth bliver genoplivet i ambulancen.

Det næste han husker, er, at han vågner op på Rigshospitalets traumeafdeling.

Efter nogle dage bliver Frank udskrevet. Han husker at være i chok efter den voldsomme oplevelse, men det var ikke nok til at holde ham fra at prøve kræfter med stoffer igen. Det blev den sidste gang.

»Dér knækkede filmen for mig. Jeg tror min psyke blev knækket, jeg kunne ikke mere. Det var som om, at noget gik op for mig. Som om nogle større kræfter sagde til mig, at nu skulle der ske noget andet. Jeg har aldrig oplevet noget så stærkt før eller siden,« siger han.

Frank tilbragte to og en halv måned på et misbrugscenter og kom efterfølgende i behandling i fire og en halv måned på et bosted.

»Jeg fik et nyt liv. Det var så grænseoverskridende at bede om hjælp, men da jeg først gav slip, var det en befrielse. Jeg følte, jeg blev anerkendt for den jeg var, jeg kunne mærke kærlighed og havde fået energien tilbage,« siger Frank.

Det er nu elleve år siden og han har hverken prøvet eller haft lyst til at tage stoffer igen.

»Jeg oplever nu, at ved at give kærlighed, får jeg også selv enormt meget kærlighed. Min datter får mine mørke dage til at forsvinde og i mit arbejde som pædagog oplever jeg, hvor fantastisk det er at give noget til andre uden at få noget igen,« siger Frank.

Frank Clifforth stiller op i 'X Factor' som en gruppe med sin gamle ven Torben Hein. Han kan ikke præcis huske, hvornår de to mødte hinanden første gang, for ungdomsårene er lidt smeltet sammen i hukommelsen. Men Frank og Torben færdedes begge i de samme miljøer, hvor stoffer og alkohol blev et samlingspunkt.

Der gik en del år, hvor de ikke havde kontakt. De gled fra hinanden i hvert deres misbrug. Men pludselig møder de hinanden igen på psykoterapeut og misbrugskonsulent-uddannelsen. Uden at ane, at de begge startede, tilbragte de et år sammen på uddannelsen, hvor det nu var musikken, de mødtes om.

Nu stiller de op til 'X Factor' for at få lukket en dør til alt, hvad de har været igennem.

»Vi har været så mange ting igennem sammen, både på den side af livet, der er noget rigtig lort og på den anden side. Nu skal ringen lukkes,« siger Frank Clifforth og fortsætter:

»Det handler nok både om at bevise overfor os selv og overfor andre, at selv for de mest håbløse er der håb. Man kan, hvad man vil, hvis man går efter det.«

Her er det Torben Hein til venstre og Frank Clifforth til højre

Se, hvordan det går Frank Clifforth og Torben Hein til deres audition fredag klokken 20 på DR1, når X Factor rammer Aarhus.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.