Op til filmatiseringen af Jussi Adler Olsens roman ‘Kvinden i buret’ var skuespiller Sonja Richter tæt på at skifte fag

Da Sonja Richter hørte om rollen som kvinden i buret, var hun overbevist om, at rollen var hendes. I filmatiseringen af Jussi Adler Olsens roman ‘Kvinden i buret’, spiller hun den kvindelige politiker Merete Lynggaard, der kidnappes og holdes fanget i et trykkammer i fem år.

- Min kollega havde været til casting, og mente, at det var umuligt at fremstille sådan en rolle på film, og når nogen siger, noget er umuligt, så tænker jeg altid: ’Okay, det skal komme an på en prøve’, siger Richter, der i perioden før hun fik den krævende rolle som Merete Lynggaard, var begyndt at kede sig i en sådan grad, at hun seriøst overvejede helt at skifte retning og fag.

En overvejelse hun indtil i dag kun har delt med sine nærmeste venner:

- Jeg havde det sådan, at jeg havde kedet mig et stykke tid med mit arbejde. Jeg har brug for at udvikle mig, og selvom jeg havde mange gode og spændende roller, så var det ikke nok udfordring for mig.

Sonja Richter holder en pause, hvor hun overvejer om det hun lige har sagt, kan misforstås:

- Det er en meget forkælet ting at sige som skuespiller i Danmark, fordi der er ikke ret mange jobs, og jeg er svineheldig. Men det betyder ikke, at jeg er glad og tilfreds. Det skal udvikle sig, og måden at få ting til at udvikle sig på er, at gøre noget andet. Så jeg nåede faktisk dertil, hvor jeg overvejede at lave noget helt andet.

- Jeg har det sådan, at hvis det bliver for nemt, så falder jeg i søvn. Men på et tidspunkt bliver man nødt til at være modig nok til at flytte sig. Sidste år fik Sonjas Richter så en ny udfordring med ’Kvinden i buret’, hvor hun i mange af scenerne spiller alene mod den usynlige kidnapper, der holder hende indespærret i et trykkammer.

- Der var noget i den rolle, der var den rigtige udfordring for mig, på det tidspunkt. Jeg havde på fornemmelsen, at det kunne gøre mig interesseret i mit fag igen, for jeg holder meget af det jeg laver, men jeg gider ikke blive en skuespiller der er bitter eller sur. Eller som keder sig, siger Richter, der tabte syv kilo på små tre uger til rollen.

- I forvejen havde jeg jo ikke så meget at give af, har hun tidligere fortalt til BT, hvor hun også betegnede rollen som mere ekstrem end andre roller, hun har spillet.

‘Kvinden i buret’ har dansk premiere 3. oktober.

Læs hele interviewet med Sonja Richter i BT Weekend, hvor hun blandt andet fortæller om sin mangeårige kamp mod angsten og malende beskriver, hvordan det er at have et angstanfald.