A A A a a a, B B B b b b ...
Mange korser sig sikkert, når de tænker tilbage på folkeskolens skriverier, hvor kladdehæftet skulle fyldes med rækker af møjsomme bogstaver. De fleste husker nok også de ømme underarme, krogede fingre og støvtæppet af viskelæderfnuller – der var det håndskrevne ords bivirkninger. Men nu viser det sig, at det at skrive i hånden måske også har mentale sidegevinster.
I et nyt amerikansk studie har psykologerne, Pam Mueller fra Princeton University og Daniel Oppenheimer fra University of California, sammenlignet det at tage noter på en bærbar computer med at skrive på pen og papir.
De opdagede, at studerende, som brugte computer, var dårligere til at svare på spørgsmål om det, de blev undervist i, end de som tog noter i hånden.
For hurtig computer
Ifølge forskerne skyldes det, at den større hastighed på tastaturet forhindrer hjernen i at bearbejde ny information og reflektere over det nedskrevne. Hvor tastaturrytterne ofte skriver længere og mere ordrette noter, sammenfatter de studerende med blyant og blok indholdet i kortere versioner, der giver mening for dem selv. På den måde lærer de bedre.
Det er ikke kun forståelsen, der får et puf af håndskriften – også kreativiteten bliver bedre.
Det viste Virginia Berninger fra Washington University i 2006. Hun lod en række elever fra anden til femte klasse skrive en tekst ved hjælp af enten formskrift, skråskrift eller på computer. De elever, som skrev på computeren, var klart de hurtigste, mens de, der skrev i hånden, ganske vist var langsommere, men fik flere ideer undervejs og huskede bedre efterfølgende. Da børnenes hjerner blev scannet, viste det sig, at langt flere hjernecentre var aktiveret hos de håndskrivende børn. Særligt ved skråskrift sås en effekt. Det har fået britiske forskere til at spekulere i de skrå bogstaver som et effektivt middel mod ordblindhed.
- Hvis noget så simpelt som skråskrift har en effekt på ordblindhed, kan jeg da kun anbefale, at man prøver det. Men umiddelbart er jeg ikke overbevist, siger professor Morten Overgaard fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Han har endnu ikke selv læst undersøgelserne, men efterlyser flere studier på området.
Han mener ikke det er underligt, at resultaterne varierer, når de studerende skriver enten i hånden eller på computer. For de er nemlig to forskellige strategier, de bruger.
- Men har den ene strategi virkelig større effekt på hukommelse end den anden, er det selvfølgelig interessant. Hvis flere studier viser, at det er sandt og gælder for mange mennesker, kan man godt overveje, om man så skal skrive i hånden, når noget skal huskes ekstra grundigt, siger han.