BLOG: Jeg lever et privilegeret liv. Det er jeg klar over. Men jeg er også klar over, at det er et privilegium, jeg selv har skabt. For jeg er ikke kommet sovende til min lykke.

Muligheden for lykke er gemt i alle situationer. Den er til stede i sorgen såvel som i glæden. Min påstand er, at rigtigt mange af de mennesker, der føler sig forbigået af fru Fortuna, kan lære at blive lykkelige. For man kan vælge at få succes. Og man kan vælge at glæde sig over den gave, som livet er.

Nu taler jeg ikke om mennesker, der står i en aktuel og akut sorg. Jeg taler om dem, som har en ’glasset-bliver-jo-alligevel-aldrig-fyldt-så-det-kan-være-lige-meget’-tilgang til livet. Er du i tvivl, om du hører til i den kategori, så svar på følgende spørgsmål: Tror du, at din eneste mulighed for at blive rig er at vinde i lotto? Føler du dig tit misforstået og forbigået? Undrer du dig over, at folk ikke værdsætter, hvor meget umage du gør dig? Kan du svare ’ja’ til et eller flere af spørgsmålene? Så er lykken ikke mere end en holdningsændring væk.

Det handler om to ting:

1. At opstille succeskriterier, der tager udgangspunkt i dine behov, i stedet for i spejlinger af, hvad samfundet betragter som succes.

2. At lære at vurdere, om du kan ændre på en situation eller ej. Kan du ikke ændre en dårlig situation, har du et valg: Forlad den eller acceptér den. Fokusér din energi mod ting, du reelt har indflydelse på. Det gør jeg.

Jeg vælger at være lykkelig. Jeg bliver bedre og bedre til at værdsætte de muligheder, livet bringer:

Jeg er rig. Nogle vil måske mene, at bo i udkantsdanmark, at køre i en udkneppet, gammel Mazda og have en svingende økonomi ikke lyder som decideret rigdom. Men det er det. For jeg er økonomisk uafhængig. Jeg har ingen lån. Jeg køber kun ting, jeg kan betale kontant, og derfor har jeg råd til i perioder ikke at tjene penge. Den frihed er den ultimative rigdom – for mig.

Jeg har succes. For 10 år siden besluttede jeg, at jeg ikke ville bruge min uddannelse, for jeg brød mig ikke om tonen i reklamebranchen. Jeg spurgte mig selv om, hvad min kernekompetence var. Svaret var: At komme med dumsmarte bemærkninger og finde på historier. Jeg formulerede et mål om, at jeg ville leve af at skrive sjove ting. Kritiske røster stillede spørgsmål ved, om det overhovedet kunne kaldes en karriere. Men det var den rigtige karriere for mig. Jeg valgte at forlade et (for mig) ulideligt arbejdsmiljø og skabe mit eget. Med et klart mål er det lettere at se, hvilke døre man skal gå ind ad. Og hvis alle dørene er låst, at finde et vindue, der står på klem. Virker det lidt bøvlet? Det er det også. Men enhver kamp for at nå målet vil fylde dig med selvværd og glæde. At opfylde dine drømme er noget af det mest lykkebringende, du kan gøre for dig selv.

Jeg har kærlighed. Fra kæresten, familien og vennerne. Også selvom vi ikke altid ses så tit. I relation til andre mennesker er nøglen til lykke at acceptere, at du ikke er hovedperson i deres liv. Man må vælge ikke at tage deres valg personligt. Somme tider kan man være så meget ude af sync, med sine venner eller familiemedlemmer, at man glemmer, at man er i hinandens liv, fordi man faktisk holder af hinanden. Men mennesker er ikke ude på at såre dig. Så lad være med at øffe over, at dine venner med kolik-tvillingerne ikke kan overskue at komme til dit bryllup. Det er okay. Mine teenagebørn er f.eks. sjældent hjemme. Men det er ikke, fordi jeg gør noget forkert, eller fordi de er utaknemmelige. De har bare travlt med deres eget liv. De kommer, når de har tid. Og jeg har opdaget, at jo mindre jeg bitcher over det, des oftere har de tid.

Lykken er et aktivt tilvalg. Du kan ikke vælge, om du bliver syg. Om mennesker, du elsker, dør. Eller om dit hus bliver ramt af lynet. Men du kan vælge at acceptere det uundgåelige, og du kan vælge at skabe plads til alt det gode og smukke i livet. Spørg dig selv: Hvad er lykke for mig? Og gå så ud og gør det.