Mindst hver femte voldtægtssag fra januar 2016 til maj 2017 endte med frifindelse. Det viser en gennemgang, B.T. har foretaget. Tallet ligger langt over den gennemsnitlige frifindelsesprocent i andre straffesager. Nu vil flere af Folketingets partier se nærmere på de mange frifindelser.

I alle straffesager i 2016 ligger den gennemsnitlige frifindelsesprocent på 3,4 - langt under de 19 procent i voldtægtssager. Og det ønsker flere partier i Folketinget nu at se nærmere på.

»Det er bemærkelsesværdigt, at der er så stor forskel. Og det vil vi se nærmere på. Vi har endnu ikke lagt os helt fast på, hvad der præcis skal ske, men vi ønsker at få skrevet samtykke ind i lovgivningen. Desuden er vi åbne for at se på alle forslag, der kan hjælpe på situationen, for vi har store problemer, når det kommer til voldtægt,« siger Alternativets retsordfører, Josephine Fock.

Også hos Socialdemokratiet mener man, der skal ske noget, når det kommer til den høje frifindelsesprocent i voldtægtssager. I det hele taget ønsker partiet en ‘total kulegravning’ af voldtægtsområdet:

»Det er en meget stor forskel. Og det er noget, der skal ses nærmere på. Det er selvfølgelig domstolene, som afgør, hvilke domme, der skal falde, men vi ønsker at se nærmere på hele voldtægtsområdet, og der skal den høje frifindelsesprocent også ses igennem,« siger retsordfører Morten Bødskov.

Hos Enhedslisten er retsordfører Rosa Lund også parat til se nærmere på tallene.

»Vi kan naturligvis ikke blande os i, hvordan domstolene dømmer, men når det handler om lovgivningen på området, kan vi gøre noget. Og vi ønsker blandt andet at få en samtykke-baseret lovgivning, hvor skylden flyttes over på gerningsmanden og ikke fra start ligger på ofret. Det er mærkeligt, at systemet omkring voldtægter er bygget op på den måde, at offeret mistænkeliggøres. Og det vil vi væk fra,« siger Rosa Lund.

Dansk Folkeparti mener også, der er behov for at kigge nærmere på, om der kan gøres mere, når det kommer til den store procentuelle mængde frifindelser i voldtægtssager. Her ønsker man dog først at se nærmere på den voldtægtspakke, som regeringen præsenterede sidste år.

»Det (frifindelsesprocenten) er noget, vi skal have belyst. Og jeg mener, vi skal starte med at se på den voldtægtspakke, som blev vedtaget sidste år. Blandt andet ønsker vi at se på, om strafskærpelsen er slået igennem, og så skal vi se på, om myndighedernes håndtering er så god, som vi ønsker,« siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Han er enig i, at noget må ske. Men han - og Dansk Folkeparti - er ikke som Enhedslisten og Alternativet begejstret for tankerne om samtykke:

»Ser man mod udlandet, så mener vi ikke, samtykke virker efter hensigten. Og det ender alt for ofte med ord mod ord. Men det er et vanskeligt område, og jeg har endnu ikke set noget i udlandet, som virker efter hensigten, når det kommer til måden at behandle voldtægtssager på i retten,« siger Peter Kofod Poulsen.

Tidligere har statsadvokat hos Rigsadvokaten, Jens Røn, erkendt, at frifindelsesprocenten i voldtægtssager er højere end i andre straffesager. Det kan du læse mere om her.

Har du været udsat for et seksuelt overgreb, og kunne du have lyst til at dele din historie? Så kontakt B.T.s journalister på bopo@bt.dk, jepa@bt.dk eller cweb@bt.dk.