Lyt til artiklen

Hvordan håndterer man egentlig VM-slutrunden i Qatar som fodbold- og landsholdsfan?

Det spørgsmål er der nok mange danskere, der stiller sig selv i disse dage.

For skal man overhovedet følge slutrunden i det skandaleombruste værtsland hjemme foran fjernsynet, eller bør man holde tv'et slukket?

Én af dem, der har taget stilling til det, er landsholdsfan Rasmus Grand Berthelsen. Han og vennegruppen har valgt, at de vil donere til velgørenhed for hver VM-kamp, de ser.

Rasmus Grand Berthelsen så Danmark vinde 4-0 over Wales ved EM sidste år.
Rasmus Grand Berthelsen så Danmark vinde 4-0 over Wales ved EM sidste år. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Det virker forkert bare at slukke for fjernsynet. Så skærer man landsholdet fra. Det hjælper heller ikke de migrantarbejdere og familier, der har lidt,« siger han til B.T.

I første omgang besluttede de hver især at ville donere 100 kroner per kamp, de ser. Rasmus Grand Berthelsen spurgte derfor på Twitter, hvor deres donation vil hjælpe på bedste vis.

»Vi vil finde en organisation, hvor det batter noget. En, der arbejder for migrantarbejdernes rettigheder, eller for at hjælpe de mennesker, der er kommet til skade eller finder sig selv i en ulykkelig situation,« fortsætter han og fremhæver Amnesty og Human Rights Watch som nogle af de organisationer, vennegruppen overvejer.

Siden Twitter-opslaget har Rasmus Grand Berthelsen besluttet at hæve sit eget beløb til 500 kroner per kamp.

Mens han og vennerne med deres donationer føler, at de i det mindste gør noget, kommer det ikke til at ændre på, at de vil se slutrunden med moralsk afstandtagen til det, der foregår i Qatar.

På Twitter er Rasmus Grand Berthelsen blevet mødt af kritik. Flere sammenligner hans beslutning med det at betale aflad i kirken.

»Når man stikker næsen frem, skal man være klar til et rap over nallerne. Jeg er ikke sikker på, at vores løsning er den rigtige. Det er måske ligesom at betale aflad i den katolske kirke, og så kan man drikke sin Carlsberg med ren samvittighed,« siger han og fortsætter:

»Men det er positivt, at det har skabt debat. Jeg håber, at andre aktivt vil tage stilling til det,« slutter han og understreger, at han nok havde set kampene alligevel.