Lyt til artiklen

Billederne er gået verden rundt. Viralt med andre ord.

Men de er langtfra kun billeder. De gemmer også på en fortælling om et helt unikt fodboldlandshold, der lige nu tager alle med storm under VM i Qatar.

Upåagtede Marokko har skabt fodboldhistorie ved at være det første afrikanske hold til at nå en VM-semifinale. Undervejs har de skabt sensationer mod Spanien og Portugal. Og nu jagter de den næste, når de møder Frankrig onsdag.

Fortællingen om det marokkanske landshold er ikke nødvendigvis støbt i offensiv, flydende fodbold. Det er i stedet nogle helt andre værdier, der er på spil.

Det er især den vanvittige holdånd, hvor gennemsnitlige spillere bliver til supermænd, når de får den marokkanske landsholdstrøje på. Det er harmonien i truppen. En harmoni, der er skabt af en ny landstræner, der har bragt familien helt tæt på. Bogstaveligt talt.

For landstræner Walid Regragui har haft en meget klar prioritering, som i øjeblikket betaler sig.

Billederne, der er gået verden rundt, viser marokkanske spillere efter triumfen mod Portugal, der danser med deres mødre på banen.

Der er billederne af Sofiane Boufal, der ekstatisk danser med sin mor efter den sensationelle sejr over Spanien.

»Min mor er det vigtigste i mit liv. Selvfølgelig græd hun, følelserne i løbet af kampen gør dig skør. Din families støtte er det vigtigste,« fortalte Sofiane Boufal efter sin dans med sin mor. 
»Min mor er det vigtigste i mit liv. Selvfølgelig græd hun, følelserne i løbet af kampen gør dig skør. Din families støtte er det vigtigste,« fortalte Sofiane Boufal efter sin dans med sin mor.  Foto: JUAN MABROMATA
Vis mere

Der er billederne af landstræneren og hans mor, Fatima, der er fløjet til Qatar, så hun for første gang kan se sin søn i aktion.

»Igennem hele hans karriere som spiller og træner har jeg aldrig rejst for at se ham. Jeg har boet i Frankrig i mere end 50 år, og det er den første turnering, jeg har forladt Paris for,« siger Regraguis mor, Fatima, til den marokkanske tv-kanal Arriyadia
»Igennem hele hans karriere som spiller og træner har jeg aldrig rejst for at se ham. Jeg har boet i Frankrig i mere end 50 år, og det er den første turnering, jeg har forladt Paris for,« siger Regraguis mor, Fatima, til den marokkanske tv-kanal Arriyadia Foto: ODD ANDERSEN
Vis mere

Der er billederne af PSG-stjernen Achraf Hakimi, der målrettet går hen til sin mor i et følelsesladet øjeblik, da han afgjorde straffesparkskonkurrencen mod Spanien.Billederne er ingen tilfældighed.

Da Regragui overtog jobbet i august, gjorde han det klart, at familierne skulle med til Qatar. Det skulle opbygge moralen på holdet.

Derfor stod han i spidsen for et initiativ, hvor spillernes familie fik opholdet betalt under VM. Budskabet var klart:

»Vores succes er ikke mulig uden vores forældres glæde,« sagde han dengang.

Wyndham Doha West Bay-hotellet i Doha er base for Marokkos landshold under VM i Qatar, men det er altså langtfra kun reserveret til spillerne og staben.

Her minder hverdagen mest af alt om en sommerferiekoloni, hvor børn og forældre følges ad i hånd og hånd.

Med sit træk har Regragui skabt sammenhold på et hold, der længe har kæmpet med netop det. 14 spillere i truppen har aldrig boet i Marokko, og under den tidligere landstræner Vahid Halilhodzic var stemningen langtfra så god, som den er nu.

Nu er tilknytningen skabt. Til Marokko. Til familien. Anført af landstrænerens eget forhold til sin mor.

Nu betaler spillerne tilbage for alle de gange, familien ofrede sig for fodboldkarrieren.

»Igennem hele hans karriere som spiller og træner har jeg aldrig rejst for at se ham. Jeg har boet i Frankrig i mere end 50 år, og det er den første turnering, jeg har forladt Paris for,« siger Regraguis mor, Fatima, til den marokkanske tv-kanal Arriyadia.

Der er selvfølgelig også andre faktorer. Som de tusindvis af marokkanske fans, der støtter holdet i Qatar. Interessen er eksploderet efter VM-semifinalen, men alligevel ender fortællingen om Marokko det samme sted.

Den vanvittige holdånd. Harmonien. Billederne, der er gået viralt.

»Vi er VMs Rocky Balboa. Det er intet mirakel, det er et resultat af hårdt arbejde,« har landstræner Regragui forklaret.

Onsdag møder Rocky Balboa VMs Apollo Creed.