2,5 uges ørkenvandring blev torsdag afsluttet for DBU og det danske landshold efter blamagen mod Australien.

17 dages dårligt fodboldspil og betændte diskussioner blev rundet af med et pressemøde – der i hvert fald på visse punkter – udstillede nogle af spændingerne mellem unionen og den danske presse.

Stikpillerne fløj gennem rummet i kølvandet på de forgangne uger, hvor DBU røg ud i et politisk stormvejr omkring landsholdets politiske budskaber (eller mangel på samme) i Qatar.

En af dem kom fra fodbolddirektør Peter Møller.

Fodbolddirektør i DBU Peter Møller.
Fodbolddirektør i DBU Peter Møller. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Der har været malet et billede af, at folk har vendt det her hold ryggen og ikke gider se holdet spille mere. Jeg har svært ved at genkende det, når man både kigger på seertal og det billetsalg, der er i gang til de kampe i 2023.«

Ifølge en del observatører – herunder B.T.s egen sportskommentator Lasse Vøge – har ugerne i Qatar været en stor tabersag for Danmark og DBU.

Og netop snakken, om hvor meget DBU skulle markere sin modstand under slutrunden i oliestaten, var også noget af det, landstræner Kasper Hjulmand fremhævede.

»Der har været en følelse af – og det har jeg forsøgt at forklare jer 117 gange – at det er urimeligt. Jeg synes, det har været urimeligt over for spillerne at tegne et billede af, at uanset hvad de gør i denne her sammenhæng, så vil de gøre noget forkert. Der var et enormt stort pres på, at de skulle være aktivistiske, fra halvdelen af jer,« forklarede han.

»Og måske også de samme, der så dagen efter (DBUs pressemøde med formand Jesper Møller, red.) sagde stop, nu skal de stoppe, nu skal de bare spille fodbold. Men uanset hvad de gjorde, så var der en følelse af 'hvad hulen vi skulle gøre for at gøre det rigtige'.«

Samtidig pointerede Kasper Hjulmand, at kritikken af landsholdsspillerne har været »urimelig«. Hvilket også pegede i retning af medierne.

Og kritikken var hård og kontant.

»Man skal huske, at kritikken af spillerne undervejs ikke er, om de er gode til at spille fodbold. Det er, at man angriber deres værdier. Om de nu også er gode danske drenge, der står op for vores værdier. Det, at man kan sætte spørgsmålstegn ved det, det synes jeg var urimeligt. Det har jeg sagt helt fra starten af. Det er helt urimeligt at sætte spørgsmålstegn ved, om spillerne nu er det, de er, på det her tidspunkt.«

Danmark blev slået ud af VM efter nederlaget til Australien. Her ses Kasper Hjulmand.
Danmark blev slået ud af VM efter nederlaget til Australien. Her ses Kasper Hjulmand. Foto: JOHN SIBLEY
Vis mere

»Jeg kunne mærke på jer (medierne, red.), at det var et tema, og at I også internt begyndte af køre på hinanden, hvis man ikke var kritisk nok. Men jeg synes, det er urimeligt at forlange et svar på det, og jeg synes, det har været en urimelig måde at se på spillerne på.«

Undervejs blev der også stillet spørgsmål til, at landsholdet lukkede sig mere om sig selv i takt med, at slutrunden skred frem.

Det resulterede også i en diskussion af spillernes tilgængelighed i de såkaldte mixed zones efter kampen, hvor det ofte har været de få samme spillere, pressen fik stillet til rådighed.

Du kan læse mere om det her.