Lyt til artiklen

Torsdag 8. september sprang en bombe under fransk fodbold.

Med lidt over to måneder til VM i Qatar føg anklagerne om seksuelle krænkelser i Det Franske Fodboldforbund (FFF), og pilen pegede på formanden Noël Le Graët.

Lumre tilbud, frække aftaler og anklager om en dybt giftig og seksualiseret kultur kom frem i lyset, og det er en af de (rigtig) mange skandaler, der har præget Frankrigs absurde VM-optakt og fået Jurassic Parc til at virke som en realistisk hyggefilm ved siden af.

Det er fortællingen om en heksedoktor, et brutalt og uhyggeligt søskendeforhold, afpresninger, et helt urimeligt skadesuheld og altså et forbund, hvor 'direktørerne kun tænker på at kne**e med alle'. Og et verdensmesterhold, der skal møde Danmark om få timer.

Landstræner Didier Deschamps (tv.) og Noël Le Graët.
Landstræner Didier Deschamps (tv.) og Noël Le Graët. Foto: FRANCK FIFE
Vis mere

Skandaler har i mange år været en af ingredienserne på det franske landshold. Men det her virker alligevel til at have nået historiske højder.

'Det er sådan set meget simpelt. Han springer på alt, der rører sig,' var den rystende udmelding fra en tidligere ansat i forbundet til det franske magasin So Foot, der stod bag afsløringerne.

Her bragte man også tre sms'er, som den nu 80-årige Noël Le Gräet tidligere har sendt til tre forskellige ansatte:

  • 'Kom og spis hos mig i aften'
  • 'Jeg kan bedst lide blondiner, så hvis det lyder som noget for dig …'
  • 'Du har virkelig en flot krop, jeg ville gerne have dig i min seng'

Forbundsformanden nægter alle anklager. I sidste uge lød hans forklaring, at han faktisk slet ikke kan finde ud af at skrive sms'er. Det forklarede han i radioprogrammet Rothen s'enflamme.

Men da sexskandalen så dagens lys, spøgte der i forvejen en heksedoktor i kulissen.

Den franske superstjerne Paul Pogba var omdrejningspunktet i den spektakulære sag, der bragte ham og brormand, Mathias, i en offentlig og voldsom familiefight.

I dag er Pogbas storebror fængslet, fordi han angiveligt har forbindelse til et afpresningsforsøg af Juventus-stjernen, hvor flere af hans barndomsvenner medvirkede til at isolere og indespærre Paul Pogba i flere timer. Her krævede man endda 13 millioner euros af superstjernen – knap 100 millioner kroner.

I mange år var forholdet mellem brødrene Mathias (th.) og Paul Pogba varmt og kærligt. Men det har udviklet sig til at blive iskoldt.
I mange år var forholdet mellem brødrene Mathias (th.) og Paul Pogba varmt og kærligt. Men det har udviklet sig til at blive iskoldt. Foto: JOAQUIN SARMIENTO
Vis mere

Sagen blev kickstartet af Mathias Pogba, som sendte voldsomme anklager i retning af sin bror i opsigtsvækkende videoer på nettet. Her var en af påstandene, at Paul Pogba skulle have hyret en heksedoktor for at sende en forbandelse over sin egen holdkammerat på det franske landshold, Kylian Mbappé.

Paul Pogba nægter anklagerne. Men ifølge den tidligere Manchester United-spiller selv truede gerningsmændene ham blandt andet med at offentliggøre en video, hvor han netop beder heksedoktoren om at kaste en sammensværgelse over sin holdkammerat.

Til gengæld erkender han, at han har benyttet sig af den famøse heksedoktor for at undgå skader. Men heller ikke det er lykkedes. Og nu når vi til den sidste del af det franske kaos, der formentlig har fået en fransk fodboldfan eller to til at tænke 'Merde!' en gang eller to op mod VM.

For den 29-årige Paul Pogba er en blandt mange på en uhyggeligt lang fransk skadesliste i forbindelse med slutrunden.

De regerende verdensmestre må nemlig se bort fra både ham og Ngolo Kanté, to af holdets vigtigste brikker under VM-triumfen i 2018, men også målmanden Mike Maignan.

Og man skal tro, det er løgn – men siden Didier Deschamps udtog sine 26 spillere til guldtogtet i Qatar, er skaderne fortsat med at hagle ned over det franske folk.

Først blev forsvarsspilleren Presnel Kimpembe sendt hjem, fordi han ikke nåede at komme sig ordentligt efter en skade, inden Christopher Nkunku blev skadet under træning og meldte afbud til slutrunden.

Samtidig er Real Madrid-stjernen Raphaël Varane lige nu et stort spørgsmål, da den så vigtige forsvarsspiller også er på vej tilbage fra en skade.

Karim Benzema (på jorden) er en af mange franske spillere, der er skadet til VM.
Karim Benzema (på jorden) er en af mange franske spillere, der er skadet til VM. Foto: KAI PFAFFENBACH
Vis mere

Men det største chok kom, da manden, der lige er kåret til verdens bedste fodboldspiller – Ballon d'Or-vinderen Karim Benzema – trak sig med en soloskade kun tre dage inden Frankrigs åbningskamp mod Australien.

Den franske lejr frygtede det værste, og mareridtet blev hurtigt bekræftet: Benzema misser slutrunden og blev tilføjet til den i forvejen alenlange skadesliste.

I opgøret mod Australien var kaosset dog ikke noget, der så ud til at gå franskmændene på. Her sejrede Didier Deschamps tropper 4-1 efter en chokstart, hvor de kom bagud efter kun 9 minutter på et mål af Craig Goodwin.

Umiddelbart en perfekt forberedelse til braget mod Danmark. Hvis ikke det var, fordi venstrebacken Lucas Hernandez pådrog sig en alvorlig korsbåndsskade i forbindelse med det australske mål.

'On est maudits,' må Didier Deschamps have tænkt. Vi er forbandet.