De blev udryddet for 65 millioner år siden.

Men der er åbenbart stadig én tilbage. I hvert fald i håndboldens verden. En Tyrannosaurus rex uden fortidens bid. En ynkelig skikkelse.

Den kontroversielle 62-årige håndboldpersonlighed Veselin Vujovic har igen bragt sig selv i fokus med en regulær tilsvining af den danske stjerne Mathias Gidsel i en klumme i det kroatiske medie Index.

Her kalder montenegrineren Gidsel for ‘en lille mus’, efter han nægtede at tage imod en undskyldning, da han blev slået i gulvet af den kroatiske stjerne Domagoj Duvnjak med knyttet næve.

‘Skam dig, umodne Gidsel,’ skriver han blandt andet.

Dyb vejrtrækning …

Lad os starte med dengang for 65 millioner år siden, da Vujovic var relevant.

Kigger man på hans sportslige meritter, er der ingen tvivl om, at det er en af sportens historisk tunge drenge, der taler.

Mathias Gidsel får et slag på halsen af Kroatiens Domagoj Duvnjak under VM kampen mellem Danmark-Kroatien i første mellemrundekamp i Malmø Arena, torsdag den 19 janaur 2023
Mathias Gidsel får et slag på halsen af Kroatiens Domagoj Duvnjak under VM kampen mellem Danmark-Kroatien i første mellemrundekamp i Malmø Arena, torsdag den 19 janaur 2023 Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere


I det år, jeg blev født, blev han kåret til verdens bedste håndboldspiller og havde massiv succes i det gamle Jugoslavien.

Et imponerende cv med OL-guld, VM-guld og europæiske titler – og et lige så imponerende fald fra tinderne.

Efter karrieren blev han træner, hvor kontroverserne har klistret sig til ham.

I 2002 overfaldt han de to danske håndboldstjerner Lars Christiansen og Lars Krogh Jeppesen i Europa Cup-finalen for pokalvindere mellem Ciduad Real og Flensburg-Handewitt.

Dengang krævede Christiansen ham udelukket for livstid og udtalte, han kunne have blevet håndboldinvalid.

Vujovic blev som bekendt ikke udelukket for livstid. I stedet fik han en fyreseddel af Ciduad Real og en karantæne på fem måneder.

Fra tid til anden dukker han stadig op. Sjældent for et positivt ord. Og nu er han så på alles læber igen som klummeskribent i Kroatien, som Danmark mødte i denne uge i et vildt VM-drama.

På en mærkværdig måde er det et massivt kompliment til Gidsel, at han kan krybe under huden på en type som Vujovic. Det er næsten et kvalitetsstempel, men lad os også være ærlige:

Hvis Gidsel er en ‘lille mus’, er Vujovic en voldsparat kujon. Det siger meget, at det kun er det kvindeundertrykkende Iran, der vil give ham et arbejde nu til dags.

Foto: TOMASZ MARKOWSKI
Vis mere

Personligt elsker jeg lidt kant, lidt vildskab, lidt vanvid. Men Vujovic har gang på gang bevidst, at han er langt ud over det. Han er langt ud over alle grænser.

Kun en skør professor fra Jurassic Park kan gøre ham relevant igen.

Vujovic, pak dine ting, og overlad scenen til de næste generationer.

Du spilder vores tid.